Zemřela nejstarší osoba na světě. Španělce bylo 117 let

20. srpna 2024·Zprávy·Redakce

Maria Branyas (Zdroj: Arxiu de la família Branyas Morera – Vlastní dílo, CC0, via Wikimedia Commons)

Ve věku 117 let zemřela Španělka Maria Branyas, která byla povařžována za nejstaršího člověka na planetě. Zprávu o úmrtí zveřejnila její rodina.

Byla Španělkou, narodila se ale v Americe. Její rodina odešla ze San Franciska, když byla mladá, zpět do Španělska. Žena tak zažila období španělské chřipky, občanskou válku i obě války světové.

Poslední léta strávila v pečovatelském domě v Katalánsku. Její smrt oznámila rodina na sociální síti X. „Maria Branyas nás opustila. Odešla tak, jak chtěla: ve spánku, v klidu a bez bolesti,“ stojí v příspěvku. Žena údajně tušila, že její čas se krátí. „Smrt mě zastihne vyčerpanou z toho, že jsem tolik žila, ale chci se s ní setkat s úsměvem, s pocitem svobody a spokojenosti,řekla Branyas také.

Důchodkyně měla problém se sluchem a pohybovala se na invalidním vozíku. Netrpěla žádným kardiovaskulárním onemocněním, a dokonce si zachovala i bystrou mysl. V roce 2013 navíc seniorka prodělala covid.

Před Branyas byla za nejstarší osobu na světě považována francouzská jeptiška Lucile Randon. Nyní toto prvenství patří Japonce Tomiko Itooka.

Zprávy - další články

Doporučujeme