Vyšetřování střelby na univerzitě: Kdo schválil zbrojní průkaz vrahovi?

10. září 2024·Zprávy·Matěj Kašpar

(Foto: ČTK)

Tragédie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při které student David K. zavraždil několik lidí, odhalila nedostatky v systému získávání zbrojních průkazů. V médiích se nyní probírá, že David K. získal posudek pro zbrojní průkaz od lékařky specializované především na tradiční čínskou medicínu a akupunkturu.

Tato lékařka z Hostouně, kde střelec bydlel, zaskakovala za jeho obvyklého praktického lékaře, a přesto mu bez podrobného zkoumání zdravotního stavu razítko udělila. Je otázkou, zda byla oprávněna tento druh posudku vůbec vydat​. Lékařka později uvedla, že během návštěvy nenašla žádné známky psychických potíží u střelce, ačkoliv se ho ptala na návštěvy psychiatra, což on popřel.

Nicméně policie zjistila, že David K. na podzim roku 2022 užíval antidepresiva, což odhaluje mezeru v systému, kde by měl být každý zájemce o zbrojní průkaz pečlivěji kontrolován. Místní lékařská komora nyní vyšetřuje, zda lékařka postupovala v souladu se zákonem​.

Kritici varují, že tato událost by měla vést k přehodnocení postupů při vydávání zbrojních průkazů, zvláště pokud jsou posudky vystavovány bez důkladného zhodnocení duševního zdraví žadatele. Navzdory tomu, že se lékařka v ordinaci střelce ptala na psychické obtíže, nebyly provedeny žádné další kroky, které by mohly odhalit jeho skutečný stav​.

Tento případ přispívá k celonárodní diskuzi o přístupu ke střelným zbraním a o bezpečnostních opatřeních, která mohou zabránit podobným tragédiím. Policie mezitím pokračuje v prověřování celého případu, včetně toho, jak mohl David K. získat arzenál zbraní, se kterými provedl svůj vražedný útok​.

Zprávy - další články

Doporučujeme