Soud má jasno! Donald Trump je vinný ve všech bodech obžaloby, kandidovat však stále může

31. května 2024·Zprávy·Matěj Kašpar

Donald Trump (Foto: Profimedia)

Ne příliš populární postava americké politiky zažívá krušné období. Porota shledala Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby. Jedná se tedy o prvního prezidenta v historii USA, který byl usvědčen z trestného činu. Samotný Trump vinu odmítá a podle vlastních slov hodlá proti rozsudku bojovat až do konce.

Nejenže Spojené státy zažívají netradiční situaci, kdy se republikánský kandidát Trump rozhodl znovu v rámci listopadových voleb získat Bílý dům zpět od demokratického prezidenta Joe Bidena, ale ještě k tomu Američané s šokujícím výrazem na tváři sledují Trumpovou čím dál více jistou cestu do vězení.

Po sedmi týdnech soudního procesu byl Donald Trump uznán vinným ve všech 34 bodech obžaloby. S tím samozřejmě bývalý prezident nesouhlasí a plánuje to obrátit ve svůj prospěch. „Byla to hanba,“ zněla jeho reakce. Trump si sice verdikt vyslechl s kamennou tváří, ale jeho další vyjádření se bez emocí už neobešlo. „Zfalšovaný, hanebný proces zkorumpovaného soudce,“ řekl bývalý prezident USA.

A to není vše, Trump spustil monolog, ve kterém celé Americe vzkázal, že je nevinný muž a neudělal nic špatně. „Bojuju za naši zemi a za naši ústavu. Toto udělala Bidenova vláda, aby se zbavila politického odpůrce. Naše země je v pekle, už naši zemi nemáme, jsme národ v úpadku,“ dodal rozhořčeně.

Biden k procesu uvedl, že nikdo není nad zákonem, ale zároveň dodal, že jediný způsob, jak zabránit Trumpovi získat Bílý dům, je jeho porážka v listopadových volbách. Trumpovi hrozí maximálně čtyři roky ve vězení a podle informací by mu uvěznění nebránilo v kampani nebo dokonce v plnění funkce, pokud by ve volbách zvítězil.

Zprávy - další články

Doporučujeme