Marcel Kolaja: Chci pokračovat v dobré práci, kterou v Evropském parlamentu děláme

30. května 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Čestmír Strakatý

Marcel Kolaja. (Foto: Frekvence 1)

I dnes pokračuje Press klub v sérii předvolebních rozhovorů. Tentokrát do křesla Frekvence 1 usedl lídr pirátské kandidátky do Evropských voleb Marcel Kolaja. Prozradil svůj názor na Green Deal, vývoj ekonomiky a mnoho dalších témat. Poslechněte si rozhovor.  

Na otázku, proč se vlastně znovu chystá kandidovat, odpověděl Kolaja sebevědomě. „Chci pokračovat v dobré práci, kterou v Evropském parlamentu děláme. Piráti nabízejí čitelnou politiku, prozápadní politiku a jde vidět, že makáme i na statistikách,“ řekl s tím, že jako strana mají nejvyšší účast hlasování v plénu.

Moderátor Čestmír Strakatý se zaměřil na slova “dobrá práce“ a požádal o další příklady. „Pracoval jsem na pravidlech pro největší digitální giganty, jako jsou například Google, Amazon, Facebook a podobně, aby na digitálních trzích mohly dobře konkurovat i české firmy nebo menší a střední firmy. Ty české mi za to poděkovaly,“ vyzdvihl jeden ze svých úspěchů Kolaja.

Dále kandidát do Evropského parlamentu zmínil svou práci na podpoře svobody médií, nezávislosti médii a v rámci Parlamentu hrdě prozradil, že jako místopředseda pro informační a komunikační technologie provedl Parlament pandemií. „Museli jsme ze dne na den najednou hlasovat online, jednat online a Parlament na to vůbec nebyl připraven. Přesto jsme to zvládli a mohli i schvalovat důležitou legislativu i v době pandemie,“ vysvětlil.

Má Česko na to získat silné portfolio?

Kolaja na základě svých zkušeností se záležitostmi vnitřního trhu digitální Evropy věří, že bychom měli zkusit získat silné ekonomické portfolio. „Česko o to usiluje už dvacet let a nikdy se to nepodařilo. Jsme devátá největší země Evropské unie a jsme proexportní, takže si myslím, že jak z pohledu Evropské unie, tak z pohledu České republiky by to dávalo velký smysl,“ ukončil téma.

Jak vnímá Green Deal?

„Proč jste Green Deal neupravili dřív, dokud to bylo aktuální?“ zeptal se politika Strakatý. „My navrhujeme chybějící části přidat. Není to o tom, že bychom chtěli upravovat emisní cíle. Pro nás je důležité, aby planeta nebyla globálně oteplována a příští generace neměla velké problémy s tím, že nebude úroda a bude sucho,“ odpověděl Kolaja.

Podle něj se bude situace zhoršovat, a právě proto je důležité přidat do Grean Dealu investiční plán. „Nechceme sahat na klimatické cíle, ty jsou naprosto správné. My chceme rozjet investice, protože ty se nám nerozjíždějí dostatečně. Když se podíváte na Čínu a Spojené státy, tak nám ujíždějí,“ dodal ještě.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme