Průzkum: Každý den jde na oběd jen 70 procent českých zaměstnanců

28. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Každý pracovní den jde v Česku na oběd 70 procent zaměstnanců, o 14 procentních bodů více než před zhruba desetiletím, ukázal mezinárodní průzkum stravovacích návyků, který iniciovala firma Edenred ve spolupráci s EU. Výsledky dnes představila na tiskové konferenci. Stále je ale tento podíl jeden z nejmenších ve sledovaných evropských státech. Na více než trojnásobek se za poslední desetiletí zvýšil podíl lidí, kteří jedí ve firemních relaxačních místnostech, nyní je jich zhruba třetina. Lidé se také snaží stravovat zdravěji. V průzkumu odpovídalo loni v ČR 1105 respondentů, v zemích EU dohromady 25.428 lidí.

Před desetiletím se v ČR lidé snažili hlavně hodně najíst, méně jich hledělo na vyváženost oběda. “Dnes je situace naprosto opačná. Velkou porci vyžaduje k obědu čtvrtina Čechů a naopak 44 procent žádá lehčí jídla,” uvedla za Edenred Michaela Číhalíková. Zatímco v roce 2009 hlásila poptávku po lehkých jídlech 3,5 procenta restaurací, nyní je to čtvrtina, zájem o zdravé jídlo v ČR je ale stále nejmenší ze všech sledovaných zemí.

Češi také chtějí trávit na obědě méně času. Přednost rychlé obsluze nyní dává 47 procent lidí, o deset procent více než v roce 2009. V ČR se také nejčastěji vybírá z poledního menu, které není v zahraničí tolik rozšířené.

“Zároveň ale Čechům rychle roste kupní síla a i firmy jim postupně zvyšují příspěvky na obědy. Zde je ale stále prostor ke zlepšení, neboť nejčastější hodnota stravenky je 100 korun, zatímco průměrná útrata za oběd je o dvacet korun vyšší a denní sazba stravného umožňuje zaměstnavateli přispět dokonce až částkou 123 Kč,” dodala Číhalíková.

Kromě ČR odpovídali v průzkumu respondenti z dalších devíti zemí, například z Francie, Španělska, Portugalska, Itálie, Rakouska, Slovenska nebo Rumunska.

Společnost Edenred nabízí předplacené poukázky na různé služby ve 45 zemích. Má 8500 zaměstnanců, 830.000 klientských firem a klientů, 47 milionů každodenních uživatelů služeb a 1,7 milionu partnerských provozoven. V Česku, kde má 140 zaměstnanců, jsou vedle jejích stravenek Ticket Restaurant rozšířené i stravenky společností Sodexo a Chéque Déjeuner.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články