Průměrná útrata za oběd vzrostla o 8 korun. Kolik nás hlavní jídlo stojí?

3. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Průměrná útrata za oběd loni v prosinci vzrostla meziročně o téměř osm korun na rekordních 119,80 korun. Během posledních tří let se útraty za obědy zvýšily o více než 18 korun. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu sestaveného z plateb za obědy více než 150 tisíc zaměstnanců.

Nejvíce, a to 130 Kč, lidé za jídlo v restauraci utrácejí v Praze. Zároveň v metropoli útraty i nejrychleji rostou, během tří let skoro o pětinu. Nejpomalejší je růst na severu Čech, kde se během tří let útraty v Ústeckém i Libereckém kraji zvýšily o zhruba 15 procent.

Za zdražováním obědů v restauracích stálo v posledním loňském čtvrtletí zvýšení cen surovin v čele se zeleninou. Zároveň si Češi častěji vybírají dražší jídla než dříve a restaurace také častěji jídla připravují z lepších a kvalitnějších surovin. “Zaznamenali jsme, že se mění skladba jídel v poledních menu. Restauratéři se již nebojí na obědový jídelníček zařadit jídla, která často stojí výrazněji přes sto korun a na jejichž přípravě se nešetří tolik jako v minulosti. Češi si tato jídla dopřávají stále častěji,” uvedl manažer Ticket Restaurant ve společnosti Edenred Jiří Brych.

První výrazná vlna růstu cen v restauracích přišla před dvěma lety, kdy restauratéři promítli do cen náklady spojené se zavedením elektronické evidence tržeb (EET). “V roce 2018 se již ceny i útraty opět výrazně zvýšily, a to bez ohledu na legislativu. Češi zkrátka chtějí kvalitu a restaurace jim vycházejí vstříc,” dodal Brych.

Na růst cen a útrat reagují i firmy. Příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota nejčastěji poskytované stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí čtvrtina firem.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme