Povodně v České republice mají první oběť. Ztráty na životech hlásí i další státy

16. září 2024·Zprávy·Redakce

Povodně (Zdroj: ČTK)

Nynější rozsáhlé záplavy si v České republice vyžádaly první oběť. V řece Krasovka na Bruntálsku utonula žena. Ztráty na životech hlásí i Polsko a Rakousko. Tuzemská policie eviduje osm pohřešovaných osob. Mezi nimi jsou lidé zasaženi například v rozvodněných tocích v Moravskoslezském kraji.

„Nyní můžeme aktuálně potvrdit, že včera odpoledne bylo ve vodě u obce Krasov na Bruntálsku nalezeno bezvládné tělo. Místo je odříznuté velmi silným tokem a proudem vody. Nicméně policisté na místě pracují,řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská ČTK.

Dle policejního prezidenta Martina Vondráška se pohřešuje osoba po skoku do řeky Otavy nebo muž z domova seniorů v Kobylé nad Vidnavkou. Uvedl to v Českém rozhlase.

Také v Polsku, zejména v Dolnoslezském vojvodství u českých hranic, je situace kritická. Byly zaznamenány čtyři oběti záplav. V Rakousku přišel o život hasič při záchranných pracích ve spolkové zemi Dolní Rakousy. Živel postihl i Slovensko a Rumunsko, kde si povodně vyžádaly nejméně pět mrtvých.

V Rakousku jsou záplavy nejhorší v oblasti kolem řek Kamp a Kremže, které se vlévají do Dunaje. Na Slovensku se situace pomalu uklidňuje, ačkoli některé toky stále přesahují kritické hodnoty. V Bratislavě dosáhla hladina Dunaje výšky sedmi metrů a kulminace se očekává v nadcházejících dnech.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme