Obětí povodní v Polsku by měla být i Češka, tvrdí premiér Tusk

9. října 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·ČTK

Donald Tusk. (Zdroj: Profimedia)

Česká občanka je pravděpodobně jednou z obětí ničivých zářijových povodní, které zasáhly Polsko a Českou republiku. Polský premiér Donald Tusk dnes po zasedání vlády informoval o devíti potvrzených obětech, mezi nimiž je s největší pravděpodobností i Češka, která zřejmě zahynula ještě na české straně hranice. Informaci potvrdila také polské média. Olomoucká policie již obdržela od polských kolegů hlášení o nálezu těla.

Mluvčí olomoucké policie Miluše Zajícová potvrdila, že české úřady prověřují, zda by nalezené tělo mohlo patřit jedné z pohřešovaných osob, po kterých pátrají od zářijových povodní na Jesenicku. Mezi pohřešovanými jsou také lidé, jejichž auto bylo 14. září smeteno rozbouřeným tokem řeky Staříč v obci Lipová-lázně. Řeka Staříč se vlévá do Bělé, která dále pokračuje do Polska, což komplikuje pátrání po obětech.

Záplavy zasáhly Polsko a Českou republiku v polovině září a přinesly ničivé následky. V Polsku povodně postihly hlavně oblast na jihozápadě u hranic s Českem, kde policie již na konci září potvrdila devět obětí. Jejich státní příslušnost nebyla tehdy upřesněna. Kromě české oběti se mezi devíti mrtvými nachází také jeden Němec a sedm Poláků.

Premiér Tusk zdůraznil, že navzdory tragédii se Polsku vyhnula katastrofa mnohem většího rozsahu. Reagoval tak na spekulace a dezinformace o stovkách mrtvých, které kolovaly v polských médiích.Je to samozřejmě tragédie, ale chtěl bych, aby bylo jasné každému, kdo z toho chtěl dělat špinavou politiku, že nikomu nepřineslo žádnou úlevu šíření dezinformací o stovkách mrtvých a o žalostném počínání vlády, snažící se to zatajit,“ řekl Tusk.

Záplavy způsobily škody nejen v Polsku, ale také v České republice, kde si vyžádaly pět potvrzených obětí a několik dalších osob zůstává pohřešováno. Povodně, které patří k nejtragičtějším za posledních dvacet let, nejvíce zasáhly oblasti v povodí řeky Odra, která pramení v Česku a pokračuje do Polska.

Zprávy - další články

Doporučujeme