Jana Mračková Vildumetzová: Vláda říkala, že bude šetřit na sobě a ne na lidech

9. října 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Romana Navarová

Jana Mračková Vildumetzová (Zdroj: Frekvence 1)

V rozhovoru pro Pressklub na Frekvenci 1 senátorka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) hovořila o nedostatečných platech justičních zaměstnanců a kritizovala zvýšení platů politiků, které označila za výsměch občanům. Diskutovalo se také o budoucnosti vládní koalice po odchodu Pirátů a problémech s digitalizací státní správy.

V Press klubu s Romanou Navarovou byla hostem Jana Mračková Vildumetzová, nově zvolená senátorka za hnutí ANO a budoucí hejtmanka Karlovarského kraje. Rozhovor se točil okolo aktuálních politických témat, včetně stávky justičních zaměstnanců, kteří požadují zvýšení platů. „Ministr spravedlnosti musí přijít co nejdříve s návrhem, aby se platy těchto zaměstnanců navýšily,“ řekla Mračková Vildumetzová s tím, že aktuální stav je neudržitelný.

Vildumetzová zároveň kritizovala zvýšení platů politiků o 12 % plánované od ledna příštího roku. Upozornila, že vláda tímto krokem porušuje své vlastní sliby: „Vláda říkala, že bude šetřit na sobě a že nebude šetřit na lidech,“ řekla. Problém vidí i v tom, že ve státním rozpočtu na rok 2025 chybí finance na důchody a nepedagogické pracovníky, zatímco na politiky jsou peníze vyčleněny.

Dalším tématem byla digitalizace státní správy, která podle senátorky nefunguje tak, jak by měla. Vláda dle jejích slov není připravena na to, že by byla digitalizace spuštěna v pilotním režimu. Dodala také, že celý proces může trvat ještě déle, než se očekávalo.

Rozhovor se dotkl i budoucnosti vládní koalice po odchodu Pirátů. Mračková Vildumetzová by uvítala, aby vláda předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a požádala o důvěru, protože situace je podle ní pro voliče nepřehledná.

Co dalšího Jana Mračková Vildumetzová v rozhovoru řekla? Poslechněte is celý Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme