Na Trumpa chtěl zaútočit jeho bývalý podporovatel a proukrajinský aktivista

16. září 2024·Zprávy·Redakce

Ryan Wesley Routh (Zdroj: Profimedia)

Podezřelým z nedělního pokusu o atentát na Donalda Trumpa je osmapadesátiletý Ryan Wesley Routh, který byl zadržen po snaze zastřelit bývalého prezidenta na golfovém hřišti na Floridě. Je to už druhý útok na tohoto republikánského kandidáta na prezidenta v listopadových volbách. V červenci se jej pokusil zavraždit dvacetiletý Thomas Matthew Crooks, který na něj vystřelil a zranil mu pravé ucho.

Podezřelý měl u sebe zbraň ve stylu sovětské útočné pušky kalašnikov. Agenti Tajné služby zahájili střelbu, načež Routh zbraň upustil a odjel vozem typu SUV. Zadržen byl včas v sousedním okrese díky rychlé reakci svědka, který vyfotografoval jeho vozidlo.

Routh Trumpa v roce 2016 podporoval, ale v posledních letech se vůči němu stával čím dál kritičtější. Je popisován jako proukrajinský aktivista, jenž v roce 2022 navštívil Kyjev. Routh rovněž napsal knihu o válce na Ukrajině, kde kritizuje Trumpa a prohlašuje, že je ochoten „bojovat a zemřít“ za Ukrajinu. Také na sociálních sítích vyjadřoval přání „srovnat Kreml se zemí“ a vyslat raketu na sídlo ruského prezidenta Vladimira Putina.

Routh měl v minulosti řadu problémů se zákonem, včetně obvinění z držení nelegálních zbraní a odporu proti zatčení. Taktéž byl odsouzen za neplacení daní. FBI a další úřady pokračují ve vyšetřování, aby zjistily všechny útočníkovy motivy. Routhův syn vyjádřil překvapení nad jeho činem a popsal ho jako milujícího otce, který nikdy neprojevoval tendence k násilí.

Zprávy - další články

Doporučujeme