Kateřina Konečná: Kauza Martínek nebyla fér! Chceme založit fond, aby se nemusely pořádat sbírky

3. června 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Čestmír Strakatý

Kateřina Konečná (Zdroj: Frekvence 1)

Série předvolebních rozhovorů pokračuje! V Press klubu moderátor Čestmír Strakatý vyzpovídal Kateřinu Konečnou, lídryni koalice Stačilo! Prozradila, proč znovu kandiduje, na které dosavadní úspěchy v Evropském parlamentu je nejvíce hrdá a také vypočítala rozdíly mezi Stačilo! a Spolu.

Konečná hned v úvodu vysvětlila důvod své opětovné kandidatury. „Cítím obrovskou podporu a věřím, že jsem odvedla kus práce pro české občany a chtěla bych v ní pokračovat.“ Za největší úspěchy lídryně koalice Stačilo! považuje směrnici o spotřebitelských úvěrech.

V Evropské unii se jí jako prvnímu člověku povedlo zavést právo “být zapomenut“, které slouží například pacientům vyléčených z rakoviny, aby se vyhnuli horším podmínkám ze strany finančních institucí či pojišťoven. Politička je známá tím, že se zaměřuje na zdravotnictví a pomoc pacientským organizacím.

Kauza Martínek a fond pro podobné případy

V rozhovoru Konečná zmínila kauzu Martínek, kterou sledovalo celé Česko. Dvouletý chlapec se vzácnou genetickou poruchou, na jehož léčbu pomocí genové terapie lidé darovali víc než 150 milionů korun, se nakonec sice dočkal operace, ale bez pomoci státu. Podle političky není situace fér a mělo by se najít řešení, aby lidé se vzácnou nemocí měli šanci na vyléčení se.

Pojišťovny totiž většinou léčbu nebo léky odmítají hradit. „Chceme založit fond, ze kterého by se léky nakupovaly a přispívaly do něj členské státy tak, aby pacienti získali potřebný lék,“ dodala k tématu na závěr. Lídryně koalice Stačilo! se rozpovídala i o dalších tématech. Ty si můžete poslechnout skrz odkaz níže.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

Zprávy - další články

Doporučujeme