Jak přežít úmorné tropické vedro? Velkou roli hraje i to, co máte na talíři

23. července 2019·Životní styl·Karolína Stránská

Rozprašovače, vlažná sprcha před spaním, světlé oblečení... Všechny prostředky jsou dobré k tomu, abychom přežili vysoké teploty. Svou roli tu však hraje i to, co máme na talíři, píše francouzský deník Le Figaro.

Máte v poledne chuť na cheeseburger nebo na pizzu? Chyba. “Když je horko, je třeba se vyhýbat potravinám s vysokým kalorickým obsahem a nízkou výživovou hodnotou, tedy těm nezdravým. Tělo totiž musí vynakládat velké úsilí na to, aby je strávilo. A takové trávení zvyšuje teplotu organismu,” vysvětluje dietetička a výživová poradkyně Sarah Chaignaudová.

Zrovna tak vám za veder neudělá dobře krvavý steak a víkendové grilování červeného masa s přáteli. Takové konzumace je nejlépe se vyvarovat ze stejného důvodu jako u tučných potravin: jejich trávení zvyšuje teplotu organismu. Dejte si raději bílé maso nebo vepřové ražniči.

Pokud jde o příjem tekutin, vyvarujte se diuretických nápojů. Po nich chodíte častěji na toaletu a hrozí vám dehydratace, upozorňuje nutriční poradkyně Chloé Thomasová. Abyste ve zdraví přežili vedra, vyvarujte se pití čaje, kávy nebo piva. Pijte nejlépe jen vodu, která je bez rizika.

Dobrou pověst nemá ani cukr, a to především v létě. “Cukry jsou zdrojem zbytečných kalorií, přispívají k dehydrataci a rovněž se obtížně tráví, a to může zvyšovat teplotu těla,” zdůrazňuje Sarah Chaignaudová. Vynechte tedy koláče, dorty, ale také sladké sycené nápoje a dokonce i ovocný džus. Nezapomeňte snížit spotřebu pečiva a brambor, které rovněž obsahují cukry.

Totéž platí o alkoholických nápojích. Ty dehydratují organismus, protože mají diuretické účinky, varuje Sarah Chaignaudová. Chcete-li si přesto dát sklenku, dávejte přednost růžovému vínu, které hasí žízeň a o trochu více než jiné nápoje hydratuje, doporučuje Chloé Thomasová.

Co tedy jíst? Zde je příklad lehké a vyvážené večeře: dejte si na úvod studenou španělskou polévku gazpacho a jako hlavní jídlo míchaný salát složený z rýže, rajčat, okurky či vajec. Na závěr jako dezert snězte přírodní jogurt nebo ovocný salát.

Přirozeně nejlepší volbou je zelenina. “Dávejte zelenině přednost, protože je bohatá na vodu. Můžete tedy jíst syrovou zeleninu, jako jsou rajčata. hlávkový salát či okurky, nebo vařenou,” radí Chloé Thomasová. Studené polévky jsou vynikající způsob, jak hydratovat organismus a přitom sníst hodně vitamínů.

Milovníci míchaných salátů mohou konzumovat různou zeleninu, jako je paprika, ředkvičky nebo rajčata doplněné trochou škrobovitých potravin, jako je rýže nebo quinoa nebo kouskem celozrnného chleba, a proteiny, jako je kuřecí maso či šunka, říká Sarah Chaignaudová.

Za dezert si zvolte míchané ovoce nebo kompot bohatý na vodu. Milovníci zmrzliny by měli dávat přednost sorbetům na bázi vody a čerstvého ovoce.

Často se zapomíná na mléčné výrobky, které mohou být významným zdrojem hydratace. “Čerstvé sýry a přírodní jogurty jsou tvořeny z 90 procent vodou, podobně jako ovoce,” uvádí Chloé Thomasová.

Zřejmě je zbytečné připomínat, že je třeba pít a nečekat, až budete mít žízeň. Tělo ztrácí více vody pocením, proto je důležité vypít během dne až 2,5 litru.

 

Životní styl - další články