Vyhledávání
Zázrak v kuchyni? Koření, díky kterému budete zdravější. Stačí špetka a zhubnete
Směs až pětadvaceti druhů koření, bez které se hospodyňky v kuchyni neobejdou? Kari. Podle vědeckých studií navíc pomáhá v boji s přebytečnými kilogramy.
Výrazná žlutá barva a specifická chuť i vůně, to je kari. Jedinečnost mu dává kurkuma, kterou můžete znát pod názvem japonský šafrán. A právě to je ta složka, která v boji s nadváhou pomáhá. Kurkuma se vyrábí z kurkumovníku a pro potravináře je zajímavá i z hlediska barvy, která je krásně sytě žlutá až zlatooranžová a kromě kari se přidává i do hořčice či worcesteru. Dále se směs nazvaná kari skládá z chilli, kardamomu, koriandru, skořice, pepře i kmínu.
Podle výzkumu Tuftské univerzity v Bostonu je jídlo s kurkumou cestou k úbytku na váze. Ukázalo se to v testu, kdy bylo totožné jídlo konzumováno jednou s a jednou bez tohoto koření. Podle vědců by tedy stačilo přisypávat trošku koření do běžných jídel, pokud nechcete přibrat.
Co příznivě ovlivňuje?
- Pomáhá při léčbě Alzheimerovy choroby
- Léčí artritidu a osteoporózu
- Je přírodní antioxidant
- Funguje jako antidepresivum
- Má protizánětlivé účinky
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Upravuje zažívání
- Ulevuje při porodních bolestech
Využití našla kurkuma také v kosmetickém průmyslu. Ženy si s ní omývají tvář, pokud trpí na akné. Na kůži má regenerující účinky a krásně ji zbarví. Což patří i mezi nevýhody: Jakmile si totiž jednou umažete tričko od kari, je v podstatě nevypratelné.
TIP: Funguje jako repelent proti mravencům. Pokud ho konzumujete pravidelně, nebudete jim zkrátka vonět – ale nemějte strach, platí to opravdu jen na mravence.