Zázrak v kuchyni? Koření, díky kterému budete zdravější. Stačí špetka a zhubnete

30. října 2017·Články·Redakce

shutterstock

Směs až pětadvaceti druhů koření, bez které se hospodyňky v kuchyni neobejdou? Kari. Podle vědeckých studií navíc pomáhá v boji s přebytečnými kilogramy.

Výrazná žlutá barva a specifická chuť i vůně, to je kari. Jedinečnost mu dává kurkuma, kterou můžete znát pod názvem japonský šafrán. A právě to je ta složka, která v boji s nadváhou pomáhá. Kurkuma se vyrábí z kurkumovníku a pro potravináře je zajímavá i z hlediska barvy, která je krásně sytě žlutá až zlatooranžová a kromě kari se přidává i do hořčice či worcesteru. Dále se směs nazvaná kari skládá z chilli, kardamomu, koriandru, skořice, pepře i kmínu.

Podle výzkumu Tuftské univerzity v Bostonu je jídlo s kurkumou cestou k úbytku na váze. Ukázalo se to v testu, kdy bylo totožné jídlo konzumováno jednou s a jednou bez tohoto koření. Podle vědců by tedy stačilo přisypávat trošku koření do běžných jídel, pokud nechcete přibrat.

Co příznivě ovlivňuje?

  • Pomáhá při léčbě Alzheimerovy choroby
  • Léčí artritidu a osteoporózu
  • Je přírodní antioxidant
  • Funguje jako antidepresivum
  • Má protizánětlivé účinky
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Upravuje zažívání
  • Ulevuje při porodních bolestech

Využití našla kurkuma také v kosmetickém průmyslu. Ženy si s ní omývají tvář, pokud trpí na akné. Na kůži má regenerující účinky a krásně ji zbarví. Což patří i mezi nevýhody: Jakmile si totiž jednou umažete tričko od kari, je v podstatě nevypratelné.

TIP: Funguje jako repelent proti mravencům. Pokud ho konzumujete pravidelně, nebudete jim zkrátka vonět – ale nemějte strach, platí to opravdu jen na mravence.

Články - další články