Skandál na olympiádě. Bojuji s mužem, plakala italská boxerka

2. srpna 2024·Sport·Redakce

Angela Carini a  Imán Chalíf (Zdroj: Profimedia)

Olympiáda v Paříži řeší další skandál. Tentokrát se o něj postarala alžírská boxerka Imán Chalífov. Její soupeřka, Italka Angela Carini s ní vzdala zápas po 46 vteřinách. Svou soupeřku označila za muže a dodala, že zápas vzdala, aby si zachránila život.

 

Angela Carini a Imán Chalíf spolu nastoupily v boxerském zápasu ve váhové kategorii do 66 kg. Obě si ale stihly vyměnit jen několik ran, protože po zhruba 30 sekundách zamířila Carini do rohu ke svému trenérovi a rovnala si helmu. Pak se vrátila, ale jakmile dostala další tvrdou ránu, zápas vzdala.

Jsem zvyklá na boj, ale takovou ránu jsem ještě nikdy nedostala,“ řekla Carini s tím, že se potkala v ringu sice se ženou, ale biologicky s mužem. Alžířanka byla totiž na loňském světovém šampionátu vyloučena kvůli vysoké hladině testosteronu. „Není to fér,“ plakala Italka. Cítila jsem silnou bolest nosu. A po letech zkušeností z ringu jsem si řekla, že to stačí. Mohl to být můj životní zápas, ale v tu chvíli jsem musela chránit svůj život,“ vysvětlila.

U alžírské boxerky bylo prokázáno, že má chromozomy XY, což označuje mužské pohlaví. Rozhodčí po zápase zvedl ruku Chalíf a označil ji tak za vítězku. Držel i ruku Italky, ta mu ji ale vytrhla a odešla. Soupeřce tak ruku nepodala. Sama pro Mail Online řekla, že se necítí poražená. Dneska jsem neprohrála, ale vyrvali mi můj olympijský sen,“ poznamenala.

Alžírská boxerka na olympiádě startovat může, i když na loňském světovém šampionátu neprošla přes testy kvůli vysoké hladině testosteronu. Na MS ji diskvalifikovali, i když absolvovala tři zápasy. Do finále ale nesměla nastoupit. Na olympiádě je ale všechno jinak. MS se koná pod záštitou Mezinárodní boxerské federace, která je ale z olympijského hnutí vyřazena. 

Proto turnaj řídí Mezinárodní olympijský výbor, který ve středu všechny ujišťoval, že všichni účastníci a účastnice splňují podmínky pro start v soutěži, včetně předpisů, jež platí pro testosteron. Italka byla po zápase následně převezena k lékaři, který jí zkontroloval pohmožděný nos. 

Sport - další články

Doporučujeme