Nevidomý plavec David Kratochvíl zkompletoval medailovou sbírku. Jeho příběh fascinuje i dojímá

4. září 2024·Sport·Redakce

David Kratochvíl (Zdroj: Profimedia)

Šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl zkompletoval na paralympiádě v Paříži svou medailovou sbírku. Po zlatu ze závodu na 400 metrů volným způsobem a stříbru ze 100 metrů znak získal bronz z 200 metrů polohovým způsobem. Své soupeře nevidí, ale trhá rekordy.

Příběh teenagera Davida Kratochvíla dojímá nejen Českou republiku, ale i celý svět. Paraolympiády se mohl zúčastnit už před třemi lety, ale své místo přenechal veteránovi a svému reprezentačnímu parťákovi Miroslavu Smrčkovi. Ten si v 58 letech mohl ještě naposledy vychutnat atmosféru vrcholových závodů. Kratochvíl za tento krok dostal cenu Českého klubu fairplay při Českém olympijském výboru.

Mladý plavec věděl, že má celou kariéru před sebou a že vytoužený úspěch může přijít. A on přišel nyní. Usměvavý šampion nejprve získal zlato, pak stříbro a svou fenomenální pařížskou jízdu potvrdil v úterý, kdy si doplaval pro bronz. Svou letenku do Paříže si vyplaval loni v Manchesteru, kdy v patnácti letech v dramatickém závodu volným způsobem strhl pozornost na sebe a překonal mnohem zkušenější soupeře.

I když mu je teprve šestnáct let, za sebou toho má opravdu hodně. Do cesty mu jako malému vstoupila rakovina sítnice a první oko mu bylo odebráno, když mu byl rok a půl. Trápení ale neskončilo, nemoc se vrátila do zaléčeného oka v pěti a půl letech. „Očko zůstalo, ale už bylo dost zjizvené. V první třídě základní školy se mi nemoc zase vrátila a doktoři museli očko už odebrat také. Jsem tedy úplně nevidomý, mám oční protézy,“ vyprávěl v rozhovoru pro Deník.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Český paralympijský tým (@paralympicscz)

Skončit tak musel s hokejem i tenisem, které zkoušel. Sport se mu opustit nechtělo, a tak pátral s rodinou, co by mohl dělat. Zkusil plavání a v bazénu mu to šlo, jakoby se v něm narodil. Exceloval mezi nevidomými i zdravými sportovci. To, že se úsilí a pevná vůle vyplatily, ukázal v Paříži. Navíc nikde není psáno, že by úspěchy nemohl zopakovat. Přece jen je mu teprve šestnáct let a vrchol kariéry i života má před sebou.

Sport - další články

Doporučujeme