Juniorská královna! Česká čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel si suverénně doběhla pro zlato

30. srpna 2024·Sport·Šárka Blahoňovská

Lurdes Gloria Manuel (Zdroj: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia)

Devatenáctiletá česká atletka Lurdes Gloria Manuel dosáhla mimořádného úspěchu, když na mistrovství světa juniorů v Limě zvítězila v běhu na 400 metrů. S časem 51,29 sekundy vyhrála finále s velkým náskokem 69 setin sekundy, čímž potvrdila svou roli favoritky a dominanci v této disciplíně.

V Limě vedla už od první poloviny závodu a své vítězství si bezpečně zajistila. V boji o cenný kov měla svou největší soupeřku, Nigerijku Ellu Onojuvwevwo, před sebou, což jí umožnilo reagovat na její tempo. Manuel si rozvrhla síly a do cílové rovinky vbíhala na vedoucí pozici s komfortním náskokem, který si udržela až do konce. Měla jsem v plánu se držet Nigerijky, ale ona v náběhu do poslední zatáčky už zpomalovala. Já se snažila dál si běžet svoje,řekla sportovkyně v rozhovoru pro web Atletika.cz.

Manuel, jež se narodila v Ostravě, ale její otec je původem z Angoly a matka z Ruska, navázala na loňský triumf na evropském šampionátu juniorů v Jeruzalémě, kde rovněž získala zlatou medaili. Úspěch v Limě tak přichází po sérii skvělých výkonů, které Lurdes předváděla po celý letošní rok.

V srpnu na mistrovství Evropy v Římě obsadila mezi dospělými čtvrté místo a poté se představila na olympijských hrách v Paříži, kde se probojovala až do semifinále. V letošním roce se jí podařilo vylepšit svůj osobní rekord na 50,52 sekundy, což ji zařadilo mezi nejlepší české čtvrtkařky v historii.

 

Sport - další články

Doporučujeme