9. června se narodila žena, která získala Nobelovu cenu. Pocházela z Česka

9. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Věděli jste, že první žena, která získala Nobelovu cenu za mír, pocházela z Prahy? Řeč je o Berthe von Suttner. Pojďme se na její příběh podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Bertha von Suttner se narodila 9. června 1843 a pocházela z vážené rodiny. Jejím otcem byl hrabě František Josef Kinský, polní maršál. Na Staroměstském náměstí najdeme dodnes palác Kinských, ve kterém Bertha vyrůstala. Její maminka nebyla urozená jako její otec, a tak není divu, že rodinné vztahy nebyly ideální.

Jednoho dne, po vyhrocené atmosféře musela malá Bertha společně s matkou odejít do Brna, kde prožila zbytek dětství. Získala kvalitní vzdělání a naučila se dobře italsky, anglicky i francouzsky. Když se v roce 1856 odstěhovala do Vídně k tetě, znovu se jí změnil život. Díky sestřenici Elvíře se více začala zajímat o svět literatury a filozofie a protože jí došly peníze po otci, nezbývalo jí nic jiného, než pracovat jako guvernantka v rodině velkoprůmyslníka Karla von Suttnera.

Při výuce jeho dětí se s ním hodně sblížila a v roce 1876 se za něj tajně provdala. Tehdy začal její velký boj za mír. Se svým novomanželem odcestovala do Gruzie. Tady oba pracovali ve vojenských lazaretech a to během rusko-turecké války. Tento konflikt považovala za zbytečný, naplněný utrpením a zlem. Uvědomila si, že podobné to je i s ostatními válkami.

V roce 1889 napsala román Složte zbraně. Právě díky němu se stala důležitou představitelkou celosvětového mírového hnutí. S velkým nadšením se účastnila prvních mezinárodních kongresů. Dokonce propagovala založení mezinárodního smírčího soudu v Haagu a další organizace. K jejím dobrým přátelům patřil T. G. Masaryk, se kterým sdílela mnohé názory na svět a domácí politické dění.

Vřelé vztahy udržovala například i s básníky Jaroslavem Vrchlickým a Svatoplukem Čechem. V roce 1892 navštívila ve Švýcarsku s manželem Alfreda Nobela. Ten jim prozradil, že by rád po své smrti založil nadaci k udělování cen osobnostem z oblasti vědy a kultury. Chtěl, aby se mírová cena udělovala jedenkrát za pět let. Bertha ale přišla s myšlenkou, že ti, kteří bojují za mír, potřebují peníze pro svou činnost stále. Zásadně tím inspirovala Nobela k tomu, že nakonec je cena míru udělována každý rok. Sama ocenění obdržela 10. prosince 1905. Měla z něj velkou radost. Jen jí bylo líto, že se toho nedožil její manžel.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme