6. září se s Lady Di loučil celý svět. Tragická smrt princezny lidských srdcí tehdy zasáhla všechny

6. září 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Princezna lidských srdcí, tak se dodnes přezdívá princezně Dianě, která se vryla do paměti milionům lidí. Veřejnost obdivovala nejen její krásu, ale i laskavost. Nejčastěji totiž byla vidět ve spolupráci s charitativními organizacemi. Její tragická smrt zasáhla všechny. Naposledy se s ní veřejnost mohla rozloučit 6. září 1997 na pohřbu v Londýně.

Diana pocházela z aristokratické rodiny Spencerů. Byla podprůměrnou studentkou. Vynikala ale ve sportu nebo zpěvu a velmi toužila být tanečnicí. Ještě předtím, než se stala členkou britské královské rodiny, pracovala jako chůva a učitelka v mateřské škole. V devatenácti letech navázala vztah s dvaatřicetiletým princem Charlesem. Po několika měsících oznámili zasnoubení, při kterém jí Charles věnoval modrý safírový prsten, obklopený dvanácti malými diamanty. To se tehdy naprosto vymykalo tradicím. Už tady se ale projevila velká obliba budoucí princezny u veřejnosti. Zájem o šperky s tímto kamenem totiž okamžitě raketově vzrostl.

Po velkolepé svatbě se zdálo, že jsou Diana s Charlesem pohádkovým párem. Oba měli ale rozdílné zájmy. Diana cestovala a věnovala se charitě. Charles hrál pólo a rád trávil čas na venkově. Jejich manželství tak začalo mít trhliny, které prohlubovalo milenecké románky obou manželů. Vše se samozřejmě propíralo v bulváru. To, že pár žije odděleně se veřejnost dozvěděla v době, kdy měli za sebou deset let v manželství. O další čtyři roky později se po dlouhém řízení rozvedli. Dianu prakticky celý život doprovázel enormní mediální tlak. Ve své době byla označována za nejvíce fotografovanou osobu na zemi, byla totiž módní ikonou. Zájem o ni nepolevil ani po rozchodu s Charlesem.

Bohužel média kromě charity zajímal i milostný život princezny po rozvodu a právě během honu fotografů za automobilem Diany se svým novým milencem Dodi Al-Fayedem v Paříži našla předčasnou smrt.

Došlo k tomu 31. srpna 1997 23 minut po půlnoci. V tento moment narazil Mercedes s Dianou a Dodim do betonového pilíře v tunelu u mostu Pont de l’Alma. Pár byl zrovna na cestě z pařížského hotelu do Dodiho apartmánu, když je na motorkách začali pronásledovat paparazzi. Pravděpodobně se jim snažili ujet a nejspíš i proto řidič nezvládl řízení a havaroval. Dianu se snažili záchranáři v nemocnici zachránit, ale kolem čtvrté hodiny ranní zemřela.

Druhý den ráno už o tragické smrti Lady Di veděl celý svět. K místu nehody a Buckinghamskému paláci nosili lidé svíčky, květiny i vzkazy. Na samotný pohřeb přišly truchlit tři miliony lidí. Průběh bohoslužby byl přenášen přímo do ulic metropole. Poslední rozloučení sledovalo také 2,5 miliardy diváků ve 187 zemích v televizi. Diana je pohřbena ve svém rodinném sídle.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme