4. dubna byl spáchán atentát na Martina Luthera Kinga. Jedním z jeho odpůrců byl i tehdejší ředitel FBI

4. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Martin Luther King. (Foto: Profimedia)

Martin Luther King byl křesťanský kazatel a bojovník proti rasismu. Snažil se nastolit pro Afroameričany lepší podmínky, to mu ale přineslo příznivce i odpůrce. Vyvrcholilo to 4. dubna 1968, když Kinga zasáhla na balkóně hotelu střela z pušky. Pojďme se na jeho příběh podívat blíže s podcastem Youradia Talk Ozvěny minulosti.

Martin Luther King se narodil 5. ledna 1929 v Atlantě v duchovně založené rodině. Následoval rodinnou tradici a vrhl se do studia teologie. V této oblasti získal doktorát. Začátkem 50. let Kinga zaujaly názory duchovního a politického vůdce Mahátmy Gándhího. Považoval ho za svůj důležitý vzor. Na základě něho začal budovat svou vlastní cestu. Pracoval neúnavně až dvacet hodin denně a v rámci osvěty cestoval napříč celými Spojenými státy. Stal se lídrem hnutí Civil Rights Movement a byl skvělým rétorem. Dav posluchačů dokázal ovlivnit impozantními přesvědčovacími schopnostmi. Měl jednoduchá přirovnání, volal po stejných právech pro všechny. Během projevů opakoval, že se staví proti jakémukoliv násilí. Vyzýval své okolí, aby se vzdalo agrese.

První výsledky jeho snahy

King dosáhl prvního pozitivního výsledku ve snaze o rovnoprávnost v roce 1955. Stalo se tak díky bojkotu autobusu v Montgomery. Rok poté soud rozhodl o zakázání rasové segregace v autobusech. 28. srpna 1963 před Lincolnovým památníkem ve Washingtonu měl King jeden z nejznámějších projevů v historii, který vrcholil zvoláním: „Mám sen, že jednoho dne mé čtyři děti budou žít v zemi, kde nebudou posuzování podle barvy kůže, ale podle charakteru.“ V prosinci roku 1963 získal Nobelovu cenu za mír.

Lutherovi spojenci a nepřátelé

Martin Luther King hledal důležitého spojence v americkém prezidentovi Johnu Fitzgeraldovi Kennedym. Přišel ale o něj během atentátu v Texasu 22. listopadu 1963. To už měl King mezi veřejností řadu nepřátel. Jedním z nich byl i ředitel FBI. Výjimkou nebyli ani jedinci, kteří si přáli jeho smrt. Při pumovém útoku na jeho dům vyvázl kazatel bez úhony, přežil i bodnutí nožem do břicha. Svým umírněným postojem si King našel odpůrce i v Afroamerických hnutích. Požadovali totiž radikálnější řešení. Své odpůrce získal i díky negativnímu postoji k válce ve Vietnamu.

4. dubna 1968 v 18:00 byl King zasažen střelou z pušky, když stál na balkóně hotelového pokoje. Rána prošla pravým límcem u košile, prorazila jeho hrdlo, prošla míchou, a nakonec se zastavila v rameni. Dva měsíce po atentátu byl na londýnském letišti zadržen pravděpodobný pachatel, bývalý vězen James Earl Ray. Ten se k činu přiznal a byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 99 let. Smrt velkého aktivisty vyvolala v šedesáti amerických městech ohromné nepokoje. V den pohřbu kazatele vyhlásil prezident USA Lyndon B. Johnson den smutku. Pohřbu se účastnilo na 300 tisíc lidí. Jeho odkaz je stále živý.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme