3. dubna se narodil Tomáš Baťa. Podnikatelským duchem byl ze tří sourozenců nejvýraznější

3. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Tomáš Baťa. (Foto: Profimedia)

Náš zákazník, náš pán. Známé heslo, které se pojí k jednomu z nejslavnějších českých businessmanů Tomáši Baťovi. Král obuvi se narodil 3. dubna 1876. Pokračoval v rodinné tradici a díky své píli a inovacím vybudoval světovou obuvnickou firmu Baťa. Nešlo ale pouze o skvělého manažera. Své vůdčí dovednosti prokázal i jako starosta města Zlín, které díky jemu vzkvétalo. Pojďme se na jeho život podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Tomáš Baťa se narodil do ševcovské rodiny. Jeho jméno se neodmyslitelně váže k městu Zlín, konkrétně pak k Dlouhé ulici, kde stál dům jeho rodiny. Už v raném dětství ale jeho rodinu postihla tragédie. Když bylo Tomášovi osm let, zemřela mu matka. Jeho otec se ale brzy oženil znova a rozhodl se celou rodinu odstěhovat do Uherského Hradiště. V tomto městě měl otec ševcovskou dílnu a právě v ní Tomáš získal potřebné znalosti řemesla, díky kterému se v budoucnosti proslavil.

Tomáš Baťa byl nejmladší ze tří sourozenců. Jeho podnikatelský duch byl ale nejvýraznější. Zarputile se věnoval četbě knih, díky kterým získával nové poznatky. V 15 letech hledal inspiraci ve Vídni a v Praze, kde se pokoušel prodávat produkty své rodiny. Ty pravé začátky baťova podnikání sahají do roku 1894. Tou dobou se Tomáš společně se svými sourozenci Antonínem a Annou vyplatili z otcovy společnosti, aby mohli ve Zlíně společně vybudovat vlastní obuvnickou firmu. Počátky baťova podnikání ale nebyly úplně nejjednodušší. Firmě dokonce hrozil bankrot. Své dluhy ale dokázali velmi rychle smazat a na konci 90. let 19. století se už zrodila nová pobočka v Kelči, kde pracovalo 32 pracovníků.

Následovala strmá expanze a společně s ní značný nárůst zaměstnanců. Tou dobou začal vyrábět slavné baťovky, plátěné boty jejíž výroba byla rychlá a levná, a proto dostupná i chudším lidem. Rok 1899 byl pak důležitý pro baťovo inovování fabriky. Ve Frankfurtu nad Mohanem totiž objevil krásu strojové výroby a inspiraci viděl i v USA.

Zaměstnanci na prvním místě

Hodně se zajímal o sociální přístup k zaměstnancům a pokoušel se vžít do jejich kůže. Došlo mu, že je zapotřebí dbát o blaho zaměstnanců, například ve chvíli, když jsou nemocní. Investice na základě toho směřoval do pojišťovnictví. To už se baťově firmě dařilo pronikat téměř do celého světa. Ve Zlíně pak odkupoval pozemky a rozšiřoval svoji firemní infrastrukturu. Výroba obuvi závratně rostla a bylo nezbytné nabírat nové zaměstnance. Vznikly i baťovy domky. Tímto krokem chtěl zlínský podnikatel zajistit zaměstnancům ubytování, které by bylo v blízkosti továren a pracovníci se tak zbytečně nevyčerpávali absolvováním cesty.

Baťa byl obchodním a marketingovým inovátorem, vytvořil systém tzv. baťovy soustavy řízení. Konkrétně jde o systém motivování zaměstnanců. Nalezl ale i inovace v marketingu. Zcela jistě zná každý člověk pojem baťova cena, která je zakončená číslicí devět. Baťa působil i jako starosta města Zlín, během svého působení vybudoval školu, nemocnici a podporoval projekty dotýkající se dopravní infrastruktury. Jeho zájmy tak neustále překračovaly i jeho rodné město.

Baťův život ale 12. července 1932 předčasně ukončila havárie letadla nedaleko Otrokovic. To se zřítilo pravděpodobně vinou špatného počasí a Baťa zemřel v pouhých 56 letech. Společnost pak skončila v rukou jeho syna Tomáše.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme