23. června se Nixon snažil zabránit vyšetřování Watergate. Nepovedlo se mu to díky práci neunavných novinářů

23. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Soudní procesy, které sledovala celá Amerika. To je Watergate. Jedna z největších politických afér USA a právě 23. června 1972 byl prezident Nixon zaznamenán, jak se to snaží zamést pod koberec. Pojďme se na 51 let starou kauzu podívat.

Všechno to začalo zcela nenápadně a mnohem dříve. Byl večer, anonymní telefonát oznámil, že v kanceláři pronajaté demokratickou stranou není něco v pořádku. Policie tam objevila pět mužů, kteří se snažili nainstalovat odposlechy. Své pravé určení se ale snažili zamaskovat jako obyčejní lupiči.

Ve skutečnosti šlo o operativní skupinu, která byla mimo jiné složená z bývalých agentů CIA. Při rozsáhlém vyšetřování se zjistilo, že spolupracovali s republikánským výborem pro znovuzvolení republikánského prezidenta Nixona. V následujících měsících se také odhalilo, že jde už o druhé násilné vloupání do centrály. Navíc se zjistilo, že tito lupiči dostali nemalou částku jako odměnu za odvedenou práci. Celkem to bylo zhruba 89 tisíc dolarů, které pocházely z tajného republikánského fondu.

FBI pak přišla na to, že vloupání bylo součástí promyšleného spiknutí, aby byla zdiskreditována demokratická strana. Celá aféra je jedinečná i v tom, že politici byli usvědčeni ze lži, a to hlavně díky neúnavné práci tisku.

Případu se věnovali dva novináři Carl Berstein a Bob Woodward z The Washington Post. Pomáhal jim v tom tajný zdroj, který je nasměroval k myšlence, že vloupání do Watergate je spiknutí řízené ze samotného Bílého domu. Veřejnost pak šokovala zpráva, že si prezident Nixon nahrával své návštěvy, aby záznamy mohl nekale využívat. Právě prezident nejprve odmítl potřebné důkazy vydat. Později je však odevzdal a provalilo se, že o celém spiknutí nejenom věděl, ale snažil se ho utajit, což vedlo k jeho rezignaci. Proto 8. srpna 1974 odstoupil z úřadu.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme