13. července byl vysvěcen Mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Nejstarší se nachází v Římě

13. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

13. července 1652 byl vysvěcen Mariánský sloup na Staroměstském náměstí, který nechal postavit císař Ferdinand III., a to jako poděkování Panně Marii, když se v roce 1648 Praha ubránila před švédskými vojsky. Součástí sloupu byl i gotický obraz Panny Marie Rynecké. Lidé se pak k němu modlili a odehrávalo se zde i spoustu pobožností.

Základní kámen položil Bernard Ignác z Martinic. Pro Pražany to byla velká událost. Autorem sochařské výzdoby byl tehdy Jan Jiří Bendl. Sloup byl vysoký zhruba 16 metrů. Jeho součástí byly i čtyři sochy andělů. První symbolizoval moudrost, druhý spravedlnost, třetí statečnost a čtvrtý mírnost.

Stavění sloupů bylo v době barokní módní záležitostí a měly připomínat válečné utrpení či symbolizovat vítezství. Jeden z nejstarších najdeme v Římě. V zemích rakouské monarchie oslavovaly také triumf katolicismu a habsburského rodu nad protestanskou vírou a protestanty. Proto v některých případech budily neporozumění, a tak není divu, že byl Mariánský sloup v Praze ve 20. století stržen, a to pár dní po vzniku samostatného Československa.

I když lidé sloup zbořili, nedal některým spát. Už v roce 1918 vyšel článek v novinách o stavbě nového sloupu. Dokonce se začaly organizovat sbírky na jeho obnovu. Nakonec k tomu nedošlo a všechny snahy byly ukončeny komunistickým převratem.

V roce 2020 zastupitelstvo hlavního města Prahy souhlasilo s obnovou sloupu. Jeho stavba byla dokončena 4. června 2020 sochařem Petrem Váňou a dalšími umělci.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme