11. července slavíme Světový den populace. OSN varuje, že nárůst obyvatel na zemi je rozložen nerovnoměrně

11. července 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Počet lidí na planetě se každým rokem nezadržitelně zvyšuje. Zatímco v roce 1950 obývalo zemi 2,5 miliardy lidí. O 37 let později to už byl přesně dvojnásobek. Aby Organizace spojených národů (OSN) upozornila na problémy, které s rapidním tempem růstu souvisí, vyhlásila od roku 1989 Světový den populace. Ten připadá na 11. července. V tento den roku 1987 se podle výpočtu OSN narodil člověk s pořadovým číslem pět miliard.

Opravdu je řeč o konkrétním člověku, samozřejmě se přesně neví, které dítě je skutečně to s číslem pět miliard. OSN se ale rozhodla ho určit. Vypočítala, že tuto hranici lidstvo překročí přesně 11. července 1987. Tou dobou se tehdejší generální tajemník OSN Javier Pérez de Cuéllar nacházel v Zábřehu na právě probíhající Univerziádě. Určil tak, že člověk s číslem pět miliard bude ten, kdo se v tomto městě narodí 11. července jako první po půlnoci.

Titul si vydobyl Matej Gašpar. Díky tomu Matej nemá a neměl úplně normální život a každý rok slaví narozeniny v zájmu médií. Je tedy o něm známo víc než dost, i když je to obyčejný člověk, který sám potvrzuje, že svou nálepku nesnáší.

OSN neustále varuje, že nárůst populace na zemi je nerovnoměrně rozložen. Obyvatelé přibývají zejména v zemích Afriky a Asie. Světová populace bude podle OSN stárnout, a to zejména se zvyšující se průměrnou délkou života a snižujícím se počtem dětí na matku. OSN tak odhaduje, že v roce 2050 bude mít planeta 9,7 miliardy obyvatel.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme