Babicovy recepty: Zapečená cuketa s rajčaty * Kuřecí řízek v bramboráku

28. listopadu 2015·Jídlo a pití·Redakce

Během víkendu pro vás tradičně na Frekvenci 1 vaří oblíbený kuchař Jirka Babica. Tentokrát připravil zapečenou cuketu s rajčaty a kuřecí řízek v bramborovém těstíčku.

ZAPEČENÁ CUKETA S RAJČATY A KŘUPAVOU STROUHANKOU

Připravte si:  

  • 8 rajčat
  • 2 cukety
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • půl hrnku strouhanky
  • třetina másla
  • 1 lžíce  sušeného oregana
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • sůl pepř

Cuketu nastrouháme na plátky a promícháme s nasekanou bazalkou a sušeným oreganem. Promícháme a polovinu cukety vložíme do vymazané zapékací misky. Přidáme na plátky nakrájený česnek a jemně osolíme. Navrstvíme rajčata a opět posolíme a opepříme. Navrstvíme druhou polovinu cukety a opět posolíme.

Na oleji zpěníme  na másle cibulku a přidáme strouhanku. Smažíme alespoň 10 min. Navrch zeleniny pak navrstvíme strouhanku a dáme zapéct zakryté při 200 stupních na 25 minut. Pak odkryjeme a pečeme dalších 20 minut.

 

KUŘECÍ ŘÍZEK V BRAMBORÁKOVÉM TĚSTĚ

Připravte si: 

  •  1 kg kuřecích prsou
  • sůl, pepř
  • olej na smažení 

Těstíčko:

  • 1 kg nahrubo nastrouhaných brambor
  • 4 vejce
  • 8 stroužků česnek
  • lžíce majoránky
  • lžička soli, lžička pepře
  • 4 lžíce bramborového škrobu

Kuřecí řízky prořízneme podélně na 2 části a pak příčně na polovinu. Získáme tak 4 malé řízky. Nemusíme klepat, plátky masa budou dost tenké. Oloupané brambory nastrouháme nahrubo a přebytečnou vodu vymačkáme. Přidáme k nim vejce, majoránku, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Vše promícháme. Nakonec přisypeme postupně solamyl. Mělo by vzniknout tužší těsto, aby se dalo vrstvit na řízky. Podle potřeby přilijeme trochu mléka.

Každý plát masa osolíme a okořeníme pepřem. Na dlaň si namačkáme trochu bramborového těstíčka, na to položíme plát masa a přikryjeme znovu těstíčkem. Takto obalené řízky vložíme do rozpáleného oleje a smažíme cca 8 minut z každé strany. Po usmažení ukládáme řízky na papírové ubrousky, abychom odstranili přebytečný tuk. Podáváme s listovým salátem.

Jídlo a pití - další články