Xindl X se pokusil vyhnout syndromu vyhoření. Vzniklo tak album „Fén X“

15. září 2024·Hudba·Redakce

Xindl X (Zdroj: Daniel Konopáč)

Zpěvák a skladatel Ondřej Ládek, známý jako Xindl X, přichází s novým albem, které nese název „Fén X“. Toto osmé studiové album je zatím nejvíce experimentálním počinem v jeho kariéře.

„Tato deska je pro mě takový Xindl 2.0,říká Ládek. Rozhodl se totiž pro změnu v přístupu ke své tvorbě. K práci na aktuální desce se proto obklopil novými spolupracovníky. „Oslovil jsem Jendu Vávru, s nímž se kamarádím už od dob začátků jeho kapely Jananas. Spolu jsme vytipovali několik muzikantů, jejichž práce mě baví, přibližuje autor hitů Anděl, Popelka nebo Byznys.

Výsledkem je pak více než dvacet písní, které zahrnují širokou škálu žánrů – od metalu přes latino-pop až po hip-hop. Na album se dostalo dvanáct z nich, včetně již vydaných singlů jako Smíšený pocity, Cash, Si zabil, kámo nebo Asociál. Novinkou na albu je i titulní píseň Proměna, která se zabývá stárnutím a změnami v životě, a je inspirována kafkovskou novelou.

Album dostalo název podle stejnojmenné písně, v níž muzikant zpracovává téma syndromu vyhoření, k němuž prý sám neměl daleko. Deska se jmenuje Fén X podle její úvodní písně Fénix, ve které se zpívá o syndromu vyhoření. Ne že bych sám syndrom vyhoření měl, ale byl jsem mu blízko. Právě tahle deska byl pokus vyhoření utéct. Zkusit dělat věci jinak, vyjet ze zajetých kolejích, neřešit kam to povede, ale hlavně se zase hudbou bavit,řekl.

Xindl X si pro uvedení nového alba připravil speciální koncerty, které odehraje s celou kapelou, hosty a filmovými projekcemi. Koncertní série začne 11. listopadu v brněnském Sonu, pokračuje 16. listopadu v Garage Clubu v Ostravě a vrcholí 19. listopadu v pražském Lucerna Music Baru.

Na koncertech se diváci mohou těšit na nové skladby, ale i na osvědčené hity. Mezi hosty se objeví skvělé zpěvačky Katarína Knechtová a Mirka Miškechová a speciálním hostem bude muzikant Láska.

Hudba - další články

Doporučujeme