Manžel Jitky Molavcové před lety náhle ochrnul. Může za to vzácné onemocnění

7. října 2024·Celebrity·Šárka Blahoňovská

Zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Herec, dabér a recitátor Alfréd Strejček (82) si i přes těžkou nemoc, která ho připravila o schopnost pohybu, uchoval obdivuhodnou sílu a optimismus. Jeho životní partnerka a o osm let mladší manželka Jitka Molavcová je mu velkou oporou a společně dokážou najít radost i v nejtěžších chvílích. Jak se čerstvý držitel Ceny Thálie za celoživotní mistrovství vypořádává s Guillainovým-Barrého syndromem?

Alfréd Strejček již sedm let statečně bojuje s následky Guillainova-Barrého syndromu, což je vážné autoimunitní onemocnění, které ho připravilo o schopnost pohybu. V roce 2017 náhle ochrnul a od té doby je připoután na invalidní vozík. „Najednou jsem se octnul v bezvládném stavu. Nemohl jsem mluvit, nemohl jsem se hýbat. Legrace nastala ve chvíli, kdy za mnou chodily návštěvy, především mé dcery a Jitka, a chtěly se mnou mluvit. A já jsem zjistil, že pouze bezhlasně otevírám ústa,“ vyprávěl v pořadu 13. komnata na České televizi. Přesto si uchovává smysl pro humor a svou lásku k životu. S touto pozitivní filozofií dokázal inspirovat nejen své blízké, ale i širokou veřejnost.

Na jeho cestě ho neúnavně doprovází jeho manželka Jitka Molavcová, herečka a hvězda divadla Semafor. Molavcová se za Strejčka provdala před rokem, kdy už byl kvůli nemoci omezený v pohybu. Jeho obdivuhodná bojovnost je však stále přítomná. „My se s Jitkou hodně nasmějeme, prozradil na galavečeru Cen Thálie, kde si přijel na vozíku převzít ocenění za celoživotní mistrovství. Jejich vzájemná podpora a láska zůstávají důležitým pilířem v jeho životě.

I když už nemůže mluvit tak, jak by si přál, Strejček nadále inspiruje svým přednesem. Během svého dojemného proslovu na Cenách Thálie promluvil o významu mateřského jazyka a recitace. „Doba nese jistý styl a já s řadou dalších kolegů jsme trošku, jak říkám, brzdy, aby mluva nespadala do slangu, řekl. I přes omezení se snaží pokračovat v kurzech rétoriky, které vede, a učit lidi, jak si vážit českého jazyka.

Alfréd Strejček dnes stále čerpá sílu z lásky své rodiny a přátel. „Sílu nacházím v ženě Jitce, ve svých dcerách a jejich rodinách. A ve víře, prozradil při večeru v Národním divadle. Navzdory všemu, co mu život přinesl, si váží každého dne. „Když člověk něco ztratí, je mu něco znovu dáno. Přišel jsem o pohyb, ale prostoupila mě láska k životu,řekl také.

Celebrity - další články

Doporučujeme