Dokument Janžurka brzy vstoupí do kin: Nabídne intimní pohled na život Ivy Janžurové

12. září 2024·Celebrity·Matěj Kašpar

Iva Janžurová. (Foto: Profimedia)

Dokumentární snímek Janžurka přináší divákům osobní a intimní pohled na život a kariéru herecké legendy Ivy Janžurové. Režisérkou dokumentu je její dcera Theodora Remundová, která využila blízkého rodinného vztahu k vytvoření portrétu, jenž zachycuje Janžurovou nejen jako herečku, ale také jako matku a ženu.

Janžurová se k dokumentu vyjádřila s obdivem k práci své dcery, přičemž uvedla, že věděla, že Theodora bude “šťourat” a nevyhne se jejím slabinám, což je pro ni vzácná příležitost ukázat sebe sama v novém světle. Tento film tak podle herečky rozhodně není oslavným portrétem, ale spíše autentickým zachycením jejího života a kariéry. Janžurová rovněž přiznala, že ji některé momenty dohnaly k slzám, což dodává dokumentu na síle a lidskosti​.

Film měl svou světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v červnu 2024, kde jej Janžurová osobně uvedla. Do českých kin vstoupí 26. září 2024 a očekává se, že přiláká nejen fanoušky její herecké tvorby, ale i ty, kteří ocení lidský příběh za slavnou kariérou. „Já jsem sice ještě mladá a ztepilá, ale můj věk už mě opravňuje k tomu, že se čím dál častěji dojímám. Děkuji všem, kteří se na filmu podíleli, mně se do něj nechtělo, byla jsem k sobě skeptická. Teď se ale těším, že film uvidím s diváky,” řekla na festivalu herečka.

Snímek Janžurka se dotýká také méně známých stránek hereččina života, jako je její vztah k rodině, rodičům a kolegům. Film ukazuje, jak Janžurová neustále odkládá konec své kariéry a stále se cítí mladá a energická, což se odráží i v jejích současných hereckých aktivitách​. Janžurová vystupuje hned v několika divadelních inscenací a připravuje se na další. Můžete ji vidět například v Národním divadle v kritiky chválené hře Audience u královny.

Celebrity - další články

Doporučujeme