Bakteriím ve střevě škodí změny stravy. Vědci radí: Zkuste sport a zelí

15. června 2020·Články·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Bakterie, viry a paraziti přirozeně přítomní v lidských střevech, takzvaný mikrobiom, ovlivňují imunitu i trávení. Může jich být až kolem půl kilogramu. Škodí jim náhlé změny jídelníčku nebo detoxikace, prospívá pravidelný pohyb, kysané mléčné výrobky či zelí a vláknina. Novinářům to dnes řekli zástupci Fóra zdravé výživy.

Podle internisty a gastroenterologa pražské Thomayerovy nemocnice Pavla Kohouta je pro zdravý mikrobiom důležité mít dost pohybu a pestrou, vyváženou stravu obsahující vlákninu. “Strava by měla být, pokud možno, čerstvá nebo konzervovaná metodami, které zachovají bakterie ve stravě, ať už kysáním nebo sušením, nikoliv převařením nebo konzervováním chemickými látkami,” řekl Kohout.

V opačném případě bude v lidském střevě menší množství bakterií nebo jejich méně pestré složení. “Pokud nemáme pestrý mikrobiom a dostane se bakterie nebo virus zvenku, tak se s ní tělo nedokáže vypořádat,”dodal. Organismus je více náchylný k virovým či bakteriálním gastroenteritidám, jako jsou například střevní chřipky nebo různé další průjmy a zvracení. Zvyšuje se také riziko poškození jater, stav mikrobiomu souvisí i s autoimunitními onemocněními a civilizačními chorobami.

Bakterií v lidském střevě je stejné množství jako všech ostatních buněk v těle, jejich genů je ale stokrát víc než u člověka. U každého je navíc specifický, podobně jako otisky prstů. Vliv má i způsob porodu a kojení, děti porozené císařským řezem mají jiné složení. Mikrobiom se zhoršuje v seniorském věku.

Módní diety

Podle Kohouta si bakterie ve střevech lidé ničí zejména sterilní stravou, různými chemickými konzervanty nebo antibiotiky. Podle vrchní nutriční terapeutky Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské jsou problematické i změny stravování, například během dovolené, nebo “módní diety” jako bezlepková. Škodí také přílišná hygiena.

Prospívá naopak vláknina, které odborníci doporučují aspoň 30 gramů denně, například v zelenině a ovoci, kterého má být denně kolem půl kilogramu. Jíst by se mělo nejméně třikrát denně a vypít aspoň dva litry vody. Prospívá také pohyb, podle odborníka na výživu sportovců Pavla Suchánka aspoň třikrát týdně ve vyšší intenzitě nebo 60 minut denně v intenzitě nižší.

Bakterie ve střevech produkují také vitamin K a B a “hormon štěstí” serotonin, který je zodpovědný i za regeneraci a kvalitu spánku.

Zdroj: ČTK

Články - další články