Věra Kovářová: Budeme hledat společné řešení, aby naše platy nevzbuzovaly takové vášně

17. října 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská

Věra Kovářová (Zdroj: Frekvence 1)

V rozhovoru pro Press klub Frekvence 1 se 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) vyjádřila k aktuálním výzvám, kterým čelí česká vláda. Tématem rozhovoru byly především rozpočtové otázky. Hovořila také o nutnosti oddělit platy soudců od politiků a najít nový systém, který by lépe reagoval na ekonomickou situaci ve společnosti. S Jakubem Veinlichem probrali i její zkušenosti coby starostky Chýně.

Kovářová se domnívá, že současné zmrazení platů ústavních činitelů by mělo být prodlouženo, dokud nebude nalezen systém, který by zabránil opakovaným debatám o zvyšování platů. „Vzhledem k situaci a náladě ve společnosti by bylo pro mě řešením nechat zmrazené platy na příští rok,“ uvedla Kovářová. „Věřím, že v Poslanecké sněmovně se při projednávání vládního návrhu sejdeme všichni a budeme hledat společné řešení tak, aby naše platy nevzbuzovaly takové vášně, řekla také.

Ústavní soud opakovaně ruší rozhodnutí o zmrazení platů kvůli tomu, že soudci a politici jsou v současnosti vázáni stejnými pravidly. Dle Kovářové je potřeba najít systém, který by oddělil platy politiků a soudců, aby se tyto problémy nemusely každoročně řešit. Kovářová také podporuje vládní návrh, aby ušetřené peníze byly použity na platy pracovníků v justici.

Dalším klíčovým tématem rozhovoru byla nespokojenost veřejnosti se stagnujícími platy ve veřejném sektoru nebo zkušenosti Kovářové z vedení obce, jež se promítají do její současné práce v Poslanecké sněmovně. Tam se snaží mimo jiné prosazovat legislativu, která podporuje efektivnější fungování samospráv.

Co dalšího Věra Kovářová v rozhovoru řekla? Poslechněte si celý Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme