Vyhledávání
Velké změny! Od čtvrtka otevřou restaurace, obchody i služby
Vláda v neděli jednomyslně rozhodla o uvolnění protiepidemických opatření, země se ve čtvrtek přesune ze čtvrtého do třetího stupně rizika. S omezeními se budou moci otevřít obchody, služby i restaurace, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Bude zrušeno omezení vycházení, znovu se bude moci prodávat i v neděli. Uvedl, že nedělí se naplnila podmínka sedmi dní země v jednom pásmu rizika. Odklad o čtyři dny podle Blatného budou moci podnikatelé využít k přípravě pro otevření.
Blatný zopakoval, že ve vyšších stupních protiepidemického systému PES mají být opatření koordinována celostátně.
Index protiepidemického systému PES v neděli zůstal sedmý den v řadě na 57 bodech ze sta, což vládě umožnilo rozhodnout o přechodu ze současného čtvrtého na třetí stupeň epidemické pohotovosti.
Zákaz nočního vycházení i popíjení na ulici
Znamená to například znovuotevření restaurací, všech obchodů i provozoven služeb nebo zrušení omezení volného pohybu osob v nočních hodinách. Venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech, naopak povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech zůstane.
Opatření budou dál platná pro celou zemi. Vyplývá to ze seznamu opatření pro jednotlivé stupně epidemické pohotovosti, kterou vypracovalo ministerstvo zdravotnictví.
Případné další rozvolnění se nebude týkat škol. Ministerstvo školství tento týden oznámilo, že školy budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému.
Služby bez ochrany obličeje
Všechny služby budou moci obnovit provoz ve čtvrtek. Personál bude muset používat roušku či respirátor. Vláda nenařídila dvojitou ochranu obličeje, tedy současné použití štítu. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání kabinetu to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda v neděli s platností od čtvrtka rozhodla o změně stupně rizika v protiepidemickém systému (PES) ze čtvrtého na mírnější třetí.
Ve službách stejně jako v dalších provozech bude platit omezení jeden klient na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Děti do 15 let by se neměly do počtu zákazníků započítávat. Lidé budou muset zároveň dodržovat dvoumetrové odstupy, a to i v čekárnách.
Zkoušené oděvy nebudou muset být v karanténě
Také všechny obchody a nákupní centra se ve čtvrtek budou moci znovu otevřít. Bude platit omezení plochy na zákazníka. Zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci. Po mimořádném jednání vlády to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kabinet schválil s platností od čtvrtka změnu stupně rizika v protiepidemickém systému (PES) ze čtvrtého na třetí. Tím se pro všechny obchodníky také zruší dosavadní nedělní zákaz prodeje.
V obchodech i nákupních centrech bude muset mít zákazník pro sebe na nákup 15 metrů čtverečních provozní plochy. V nákupních centrech se budou moci otevřít stravovací zóny, restaurace v nich budou smět vydávat jídlo přes okénko pouze s sebou. Zůstanou uzavřené dětské koutky.
Restaurace budou smět fungovat na 50 pct kapacity
Stravovací zařízení budou moci být v provozu od 06:00 do 22:00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent. Po jednání vlády to dnes řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) Kabinet dnes schválil změnu stupně rizika podle protiepidemického systému (PES) ze čtvrtého na třetí.
Doposud mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to maximálně do 23:00. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka však tento prodej vytváří ve srovnáním s běžným provozem tržby mezi deseti a 15 procenty. Podniky podle něj mají vyšší náklady na obaly na jídlo i na hygienu.
Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) byla změna stupně rizika možná nejdříve od pondělí. Provozy se podle informací ČTK na tuto situaci začaly v tomto týdnu připravovat. Posunutí termínu podle Blatného umožní podnikatelům zajistit dostatečné zásobování.
Pro veřejnost se z nařízení vlády v boji proti koronaviru musely gastronomické podniky uzavřít 14. října.
Z důvodu pandemie koronaviru a vládních opatření musela podle podnikatelských svazů třetina restaurací zavřít, krach hrozí až 50 procentům stravovacích podniků.