Rybník Rožmberk přetekl. Jižní Čechy čelí povodňové hrozbě

17. září 2024·Zprávy·Redakce

Rožmberk (Foto: ČTK)

Dnes před 10:00 začal rybník Rožmberk, největší rybník v Česku, přetékat přes bezpečnostní přeliv. Voda se postupně rozlévá do okolní krajiny, což způsobí zvýšení hladiny řeky Lužnice.

Tento proces potrvá několik hodin, než se voda dostane do první obce – Lužnice, a později do města Veselí nad Lužnicí, kde se místní úřady připravují na možné protipovodňové opatření. „Lužnice je pomalá řeka, neteče příliš rychle a ten rozliv ještě odtok zpomalí, vysvětlil pro ČTK hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák.

„Dnes by se k nám voda dostat neměla. Spíš to odhadujeme na noc nebo na středu,řekla ČTK starostka obce Lužnice Tereza Širhalová. Podle starosty Veselí nad Lužnicí zatím evakuace není nutná, ale v případě dalšího zvýšení hladiny je připraveno se evakuovat zhruba tisíc obyvatel. Mobilní protipovodňové bariéry jsou již ve městě postaveny a poskytují ochranu až před tzv. padesátiletou vodou.

V jižních Čechách platí nejvyšší povodňový stupeň na několika tocích včetně Vltavy, Malše, Stropnice a Nežárky. Kromě Rožmberka přetekla i nádrž Husinec. Hladiny vodních toků stouply vzhledem k pondělním srážkám.

Zprávy - další články

Doporučujeme