Radka Vladyková: Chybí nám miliardy na rozvoj obcí

27. září 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Romana Navarová

Radka Vladyková (Zdroj: Frekvence 1)

Svaz měst a obcí aktuálně řeší problém s nedostatkem finančních prostředků, které by měly být směřovány do rozvoje infrastruktury a veřejných služeb. Výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková to řekla v pořadu Press klub na Frekvenci 1. V rozhovoru s Romanou Navarovou upozornila také na to, že bez adekvátního financování bude obtížné zajistit kvalitní služby pro občany.

„V tuto chvíli nám chybí desítky miliard korun, které jsou nezbytné pro realizaci klíčových projektů ve městech a obcích,“ zdůraznila Vladyková s odkazem na dlouhodobé potřeby regionů. Tento nedostatek financí má přímý dopad na kvalitu života v obcích a městech, které se potýkají s problémy v dopravní infrastruktuře, školství a zdravotní péči. „Pokud nedojde ke změnám v přerozdělování finančních prostředků, budou obce nuceny omezovat některé služby, což pocítí hlavně občané,“ varovala výkonná ředitelka.

Vladyková uvítala, že ministr dopravy Martin Kupka byl pověřen premiérem dotáhnout digitalizaci stavebního řízení. Zdůraznila, že je „ochotný naslouchat a komunikuje.“ Na druhou stranu byla kritická vůči Ivanu Bartošovi, za jehož vedení na ministerstvu pro místní rozvoj podle ní chyběla základní komunikace mezi úřady a obcemi.

V rozhovoru se také otevřela otázka evropských fondů, které by mohly přinést určitou úlevu, ale jejich využití je často komplikované byrokracií. Svaz měst a obcí se proto snaží o větší dialog s vládou, aby došlo k zefektivnění čerpání fondů i změně v rozpočtovém přerozdělování. Vladyková rovněž zmínila pozitivní roli obcí po povodních, kdy se dokázaly rychle zorganizovat a efektivně spolupracovat.

Co dalšího Radka Vladyková v rozhovoru řekla? Poslechněte si nový Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme