Pražské řeznictví prodalo 300 kg polského drůbežího se salmonelou

19. března 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, veterináři v něm zjistili salmonelu. Maso je nejspíš snězené, protože už je po datu spotřeby, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Pražští hygienici zvýšený výskyt nemoci nezaznamenali. Vyjádření řeznictví ČTK shání.

“Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má doma v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde maso zakoupil,” dodal mluvčí. Maso od firmy Ubojnia Drobiu PIÓRKOWSCY Jerzy Piórkowski se podle něj prodávalo ve čtyřech pobočkách řeznictví. “Maso bylo přijato dne 12. března. Následně bylo expedováno na čtyři prodejny výše uvedené společnosti v Praze, které se nacházejí na následujících adresách: Dejvická 21, Praha 6; Francouzská 26, Praha 2; Sokolovská 187, Praha 9; Na Sádce 24, Praha 4. A zde bylo prodáno zákazníkům prodejen,” dodal.

Veterináři nevědí o tom, že by někdo po konzumaci trpěl zdravotními problémy. “Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, nebo ekvivalentním systémem, tedy při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo při nižší teplotě s delší dobou úpravy,” vysvětlil Vorlíček.

Zvýšený výskyt nemoci nezaznamenala ani pražská hygienická stanice. “Důvodem bude patrně tepelná úprava, bez které se v ČR drůbeží maso nekonzumuje. Je třeba vždy ke všem masným pokrmům přistupovat s obezřetností. To platí zejména pro blížící se grilovací sezónu, která se vždy projeví zvýšeným počtem hlášených průjmových onemocnění vyvolaných salmonelami a campylobacterem,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

O drůbežím z Polska se salmonelou informovali veterináři i v minulém týdnu, kdy dostali z Polska informaci, že se do ČR dostaly téměř čtyři tuny mražených kuřecích stehen ze stejných šarží, kde zjistili již dříve salmonely. K zákazníkům se dostalo 30 kilogramů z této zásilky, zbytek se vrátil.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Česko zruší mimořádná veterinární opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko do té doby Praze i Evropské komisi zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která v souvislosti s kauzou slíbilo provést. V Bruselu to v pondělí řekl český ministr zemědělství Miroslav Toman po jednání s polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Polsko podle něj potvrdilo už nyní pokrok v přijímaných opatřeních, která podle českého ministra zajistí bezpečnost potravin vyvážených ze země do ČR i jinam do Evropské unie.

Některé kroky už Polsko udělalo, podotkl Toman. Do 25. března by měly v zemi skončit kontroly jatek, Varšava také počítá s určitými legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů či zemědělců. Změny se ve spolupráci s dopravci také chystají ve způsobu přepravování masa.

Evropská komise na konci února vyzvala Česko ke zrušení plošných kontrol – v dopise o to žádal právě komisař Andriukaitis. Toman poznamenal, že nyní domluvené řešení situace je výsledkem dohody všech tří stran, tedy Polska, Česka i Evropské komise.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od 20. února. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Zprávy - další články

Doporučujeme