Vyhledávání
Potravinářská komora ČR: Potravináři by měli mít při očkování prioritu
Potravinářská komora ČR žádá, aby byli pracovníci potravinářských podniků upřednostněni při očkování. Například Německo a Francie umožní potravinářům očkování ihned po pracovnících ve zdravotnictví a rizikových skupinách, uvedla dnes komora v tiskové zprávě. Ministerstvo zdravotnictví tyto pracovníky podle prezidentky komory Dany Večeřové opomnělo.
“Po celou dobu probíhající pandemie pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel se obávat, že nebude mít, co jíst,” uvedla Večeřová.
Ve výrobě se potkávají i tisíce zaměstnanců
Zařazení výrobců potravin mezi prioritní skupiny podle komory proto dává smysl, Večeřová tedy nechápe, proč se na tuto skupinu pracovníků stát nezaměřil. “K očkování se podle aktuálních podkladů dostane pracovník potravinářské výroby až společně s ostatními, tedy například s lidmi z administrativy, kteří mají možnost pracovat z domova a svůj návrat do kanceláří odložit. Přitom v řadě místních továren se společně potkávají i tisícovky zaměstnanců,” dodala. O problému chce s ministerstvem jednat.
Od 15. ledna se budou hlásit k očkování proti covidu-19 přednostně spolu se seniory nad 80 let i všichni zdravotníci a zaměstnanci v sociálních službách pečující o seniory. Informaci České lékařské komory dnes na tiskové konferenci po prohlídce velkokapacitního očkovacího centra v Brně potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).
Přednost mají senioři a zdravotníci
Seniorů starších 80 let žije v Česku zhruba 440.000 a podle dat Českého statistického úřadu je v Česku 50.000 lékařů a přes 117.000 zdravotníků bez lékařského vzdělání. Od 1. února se pak k očkování budou moci registrovat i mladší lidé.