Petr Pavel: Dezinformace o povodních považuji za škodlivé. Krajské volby nejsou o důchodech či rozpočtu

19. září 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Ondřej Kopa

Petr Pavel (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl prezident Petr Pavel. Rozhovor, který se natáčel přímo na Pražském hradě, byl rámován mimořádnými událostmi souvisejícími s povodněmi na několika místech České republiky. Co říká hlava státu na dezinformace, které se na internetu v souvislosti se záplavami šíří? A co krajské a senátní volby? V interview Ondřeje Kopy došlo i na téma války na Ukrajině.

Prezident Petr Pavel považuje šíření dezinformací o povodních za mimořádně škodlivou a nebezpečnou činnost. Dle jeho názoru je třeba opírat se o fakta a zprostředkovávat příběhy lidí, které povodně zasáhly. Sám některá postižená města záplavami, jako jsou Krnov, Bohumín nebo Jeseník, navštívil „Ti lidé mají zaplavené domy, vytahují z nich hromady bláta, ale vidíte třeba i lidi, kteří rozjeli podnikání, mají malou firmu, do které investovali spoustu peněz, a krátce po tom, co ji dokončili, tak jim celou dílnu zaplavila voda až po strop,“ řekl.

 

V interview došla řada i na nadcházející krajské a senátní volby, které se i přes problematickou situaci v zemi uskuteční. Upozornil, že krajské volby nejsou o celostátních tématech, jako jsou důchody nebo deficit v rozpočtu, ale například o dostupnosti lékařské pomoci nebo komunikaci v krajích. Sám bude volit v Černoučku, kde je v častém kontaktu se starostkou.

Poslední část rozhovoru byla věnována válce na Ukrajině. Tento konflikt dle Pavla neprospívá ani Rusku, ani Ukrajině, navíc zhoršuje bezpečnostní situaci ve světě. Zdůraznil proto, že konflikt by měl být ukončen spravedlivě. „Spravedlivé ukončení nebude v tom, že napadená strana utrpí nejvíc a agresor na tom nejvíc získá,myslí si.

Co dalšího Petr Pavel řekl? Pusťte si celý rozhovor.

Zprávy - další články

Doporučujeme