Ondřej Materna: Zákroky, které dětská kardiologie provádí, zcela zásadně mění osud pacientů

7. října 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Bára Nesvadbová

Ondřej Materna (Zdroj: Frekvence 1)

V rozhovoru pro Press klub na Frekvenci 1 hovořil kardiolog Ondřej Materna s moderátorkou Bárou Nesvadbovou o své práci v dětském kardiocentru v Motole. Materna se zaměřuje na léčbu vrozených srdečních vad a sdílí své zkušenosti nejen s moderními medicínskými postupy, ale i s tím, jak je důležitá komunikace s dětmi a jejich rodiči.

Ondřeje Maternu na jeho práci baví optimismus, který s sebou přináší práce s dětmi, a dynamika léčby v dětské kardiologii. „Děti svět vnímají z jiné perspektivy než dospělí, takže prostředí v dětské medicíně je celkově takové přátelštější než v té dospělé, řekl Materna. Zároveň zdůraznil, jak rychle mohou kardiologické zákroky přinést viditelné výsledky, což mu dodává motivaci.

V rozhovoru došlo i na téma nových technologií a léčebných postupů. Materna potvrdil, že se obor dětské kardiologie neustále vyvíjí, zejména díky pokrokům v genetice a zobrazovacích metodách. Dnes jde už o chirurgický a intervenční obor, kdy naprostá většina pacientů s vrozenou srdeční vadou přežívá. „Zákroky, které se provádí, zcela zásadně mění osud těch dětí,“ uvedl. Zároveň Materna potvrdil, že geneticky vázaných onemocnění bude podstatně více, než jsme si dřív mysleli.

Host Press klubu zdůraznil, jak je důležité být upřímný a informovat rodiče o možnostech léčby. Když se jedná o starší děti, je stěžejní s nimi mluvit podle jejich věku, aby rozuměly, co je čeká.

Na závěr rozhovoru se hovořilo o fyzické aktivitě dětí se srdečními vadami. Dříve byly často omezeny ve sportu, dnes však lékaři podporují pohyb. Každá aktivita se dle Materny cení, dokonce i šachy. Proto se snaží, aby děti mohly dělat co nejvíce věcí, včetně sportu, pokud to jejich zdravotní stav dovolí.

Co dalšího Ondřej Materna v rozhovoru řekl? Poslechněte si celý Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme