Obědy v restauracích zdražily. Do stovky se dá najíst jen v Olomouci

25. října 2017·Zprávy·Redakce

Obědy v restauracích podražily meziročně o více než pět korun. Zatímco loni v září byla průměrná útrata 103,70 koruny, letos to bylo 109,20 koruny. Vyplývá to z reálných útrat se stravenkovou kartou Ticket Restaurant. Podle stravenkové společnosti Edenred je za zdražením elektronická evidence tržeb a růst cen másla a mléčných výrobků. Výraznější růst cen obědů očekává i v říjnu. Nejdráže je v Praze, do sto koruny se z krajských měst dá najíst pouze v Olomouci.

“Během posledních 12 měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích,” uvedl manažer Ticket Restaurant Jiří Brych. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb a nyní je podle Brycha hlavním důvodem výrazný růst cen některých surovin – zejména másla a mléčných výrobků.

Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. “Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry v létě kompenzovala levnější zelenina,” poznamenal Brych.

Nejvíce za oběd zaplatili v září Pražané, a to v průměru 121,60 Kč. Za metropoli se dále řadí Brno, kde útrata za oběd dosáhla 115,30 Kč. Výrazněji přes sto korun zaplatili v průměru za oběd lidé ještě v dalších třech krajských městech – v Českých Budějovicích (110,40 Kč), Liberci a Plzni (shodně 108 Kč). Naopak nejméně, 99,90 koruny, zaplatili v září za oběd lidé v Olomouci.

Údaje společnost sbírá od 70.000 českých zaměstnanců, kteří kartu k platbě obědů používají, měsíčně jde o více než milion transakcí.

Z výsledků ankety na portálu Profesia.cz pak vyplývá, že čeští zaměstnanci si nejčastěji k obědu nosí jídlo z domova. Tento trend se stále větší oblibou ‘domácího vaření’ spíše narůstá. Oběd z domova do práce si nosí 38 procent respondentů. Následují ti, kteří chodí na oběd do restaurací v okolí práce nebo si jídlo nakupují v okolních obchodech (31 procent). Z toho větší část dostává právě stravenky. Pro 27 procent jídlo zajišťuje zaměstnavatel, tedy mají vlastní jídelnu nebo soukromníka, který se o obědy postará. Dovážkovou službu podle ankety využívají zatím jen čtyři procenta respondentů, ale jejich podíl je na vzestupu.

Průměrné ceny obědů v Kč:

Krajská městazáří 2016leden 2017květen2017červen2017červenec 2017srpen 2017září 2017Průměr Q1 2017Průměr Q2 2017PrůměrQ3 2017
Praha114,60117,20119,90120,10120,20120,40121,60119,00120,00120,80
České Budějovice105,40107,00109,50109,40109,50109,90110,40108,60109,40110,00
Plzeň104,10104,70106,80106,90107,00107,20108,00106,10106,90107,50
Karlovy Vary99,90101,30103,00103,20103,30103,50104,50102,40102,90103,80
Ústí nad Labem97,9099,50101,30101,50101,60101,80102,40100,50101,30101,90
Liberec104,20105,30107,10107,10107,20107,40108,00106,40107,10107,50
Hradec Králové102,30104,20105,40105,50105,80105,90106,40105,10105,50106,10
Pardubice101,50102,90104,30104,40104,50104,60105,30103,70104,30104,70
Jihlava95,3097,2099,5099,7099,80100,00100,4098,4099,50100,10
Brno109,30111,30113,80113,90113,90114,40115,30113,00113,80114,60
Zlín100,00102,00104,00104,20104,20104,40104,80103,30103,90104,50
Olomouc95,0097,0099,4099,6099,5099,8099,9098,3099,4099,80
Ostrava95,2097,20100,10100,40100,50100,70101,1098,70100,00100,80
Česká republika103,70105,00108,00108,20108,30108,50109,20106,40108,10108,70

Zdroj: Edenred, u údajů za celou Českou republiku jde o vážený průměr / ČTK

Zprávy - další články