Michal Šmarda: Chceme zabránit nespravedlnostem ve společnosti, vláda s tím nic nedělá

6. září 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Romana Navarová

Předseda Sociální demokracie Michal Šmarda v rozhovoru pro Press klub zdůraznil hlavní priority strany, která se zaměřuje na nespravedlnosti v odměňování pracovníků ve veřejné sféře, jako jsou zaměstnanci v sociálních službách, školní kuchařky, školníci a další pozice. Kritizoval vládu za neschopnost řešit tyto problémy a upozornil na neúnosné náklady na bydlení, které výrazně ovlivňují mladé rodiny a brání jejich startu do života.

Šmarda také odmítl názor, že krajské a senátní volby nemají vliv na velké společenské změny. Připomněl, jak Sociální demokracie v minulosti dokázala zvrátit placení ve zdravotnictví díky úspěchu v krajských volbách, a uvedl, že i nyní věří v možnost podobného vlivu. „Když budeme neustále řešit téma špatně placených lidí, vláda se chytne za nos a politici to začnou řešit,dodal Šmarda.

Klíčovými tématy letošní kampaně sociálních demokratů jsou špatně placení pracovníci ve veřejném sektoru a zanedbané regiony, kde chybí lékaři, pošty či další základní služby. Sociální demokracie podle Šmardy do letošních voleb vstupuje s řadou zkušených kandidátů na hejtmany, kteří se osvědčili v minulosti. Jako příklad uvedl Jiřího Štěpána z Hradce Králové nebo Jiřího Běhounka z Vysočiny. „Jiří byl úspěšným hejtmanem, dokázal postavit na nohy zdravotnictví na Vysočině, ale i dopravu a školství. Dále ještě Šmarda zdůraznil, že dobré hospodaření krajů závisí na spravedlivém přidělování prostředků, zejména v oblasti sociálních služeb, školství a zdravotnictví.

Co dalšího Michal Šmarda v rozhovoru s Romanou Navarovou řekl? Poslechněte si nový Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme