Michal Šalomoun: Agendu ministerstva pro legislativu by bylo vhodnější vést samostatně

3. října 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Romana Navarová

Michal Šalomoun. (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl ministr pro legislativu v demisi Michal Šalomoun. V rozhovoru Romany Navarové hovořil o aktuálních politických událostech a rozhodnutích, která ovlivnila vládu a Pirátskou stranu. Také vysvětlil, proč by bylo vhodnější, aby ministerstvo pro legislativu vedl jeden člověk. Po jeho odchodu z vlády spadne pod ministerstvo spravedlnosti.

Šalomoun považuje rozhodnutí Pirátské strany opustit vládu po ztrátě zastoupení ve vládě za logický krok. Přestože nebyl nikdy členem žádné politické strany, dlouhodobě s Piráty spolupracuje. Demisi dle svých slov podal, protože už neměl koho ve vládě reprezentovat.

Po Šalomounově odchodu z vlády agenda ministra pro legislativu přejde pod ministerstvo spravedlnosti vedené Pavlem Blažkem. Dle akademické obce, z níž Šalomoun pochází, by bylo vhodnější, aby tuto agendu vedl samostatný ministr. „Ta jeho role, hlavně jako předsedy Legislativní rady vlády, je být oponentní k návrhům zákonů, které přicházejí. A v momentě, kdy jsou z ministerstva spravedlnosti a vy to slučujete v jedno, tak se ta oponentní role stírá,“ vysvětlil politik, který však toto rozhodnutí respektuje.

Šalomoun se plánuje vrátit k výkonu advokacie, kterou přerušil kvůli ministerskému mandátu. „Stavím se na Českou advokátní komoru, vyzvednu si průkazku, ověřovací knihu, najdu ceduli své advokátní kanceláře a nalepím si ji v Třebíči na dveře,řekl.

Co dalšího Michal Šalomoun v Press klubu řekl? Poslechněte si celý rozhovor.

Zprávy - další články

Doporučujeme