Martin Špaček: Cílená léčba má mnohem méně nežádoucích účinků než chemoterapie

9. září 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Bára Nesvadbová

Martin Špaček (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem pořadu Press klub byl primář a hematolog Martin Špaček. V rozhovoru s Bárou Nesvadbovou probral civilizační choroby i onkologická onemocnění, pokrok v léčbě chronické lymfocytární leukémie i důležitost a význam paliativní péče.

Špaček potvrdil, že v posledních desetiletých narůstá výskyt některých onemocnění krvetvorby. Obecně tam dle něj hrají nějakou roli civilizační faktory. Zmínil také, že u chronické lymfocytární leukémie na níž se specializuje, se léčba dramaticky posunula. „Konkrétně u tohohle onemocnění jsme v podstatě zcela, v posledním roce nebo dvou, opustili chemoterapii. Přešli jsme komplet na tzv. cílenou léčbu, která skutečně míří tam, kde je ten problém,“ prozradil. Dodal také, že nežádoucích účinků je mnohem méně než u chemoterapie, což je pro pacienty velká výhoda. Taková léčba je však velmi nákladná. „Když se budeme bavit o částkách za měsíc, tak je to přes 100 000 měsíčně, uvedl s tím, že jsou i dražší přístupy, kde částky za léčbu šplhají do milionů.

Dle Špačka při léčbě hrají pozitivní roli paliativní péče, povaha pacienta i podpora rodiny. „Podpora blízkých je velice důležitá. Zpravidla tu léčbu celkově zvládají lépe a dá se říct, že mají často i lepší léčebné výsledky,“ řekl. Podotkl také, že psychický nebo dlouhodobý stres je jedním z faktorů, který vyvolává různá onemocnění, včetně těch nádorových.

Jak se Špaček staví k alternativní léčbě? A jak sám pracuje se zdravím, aby nepropadal skepsi, zklamání a smutku? Poslechněte si celý rozhovor.

Zprávy - další články

Doporučujeme