Marek Výborný: Prioritou je obnova infrastruktury, zajištění spojení a dodávky pitné vody

18. září 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Romana Navarová

Marek Výborný (Zdroj: Frekvence 1)

Ministr zemědělství Marek Výborný v rozhovoru pro Press klub popsal své poslední dny, které byly vyplněny jednáním Ústřední povodňové komise. Uvedl, že je v úzkém kontaktu s hejtmany a krajskými povodňovými komisemi, aby zajistil plynulé přenášení informací do postižených oblastí.

V posledních dnech navštívil například Veselí nad Lužnicí, kde se počítalo s možností evakuace. „Včera jsem tam osobně byl, jednal jsem jak s hejtmanem, tak se starostou, s lidmi atd. Všichni byli připraveni na evakuaci, ale ta zřejmě nebude nutná, což je dobrá zpráva,“ prozradil Výborný. Naštěstí se situace stabilizovala díky protipovodňovým opatřením, stejně jako ve Střední Moravě. Ministr zdůraznil, že hlavní prioritou je nyní obnova základní infrastruktury v podobě elektřiny a zajištění spojení pro lidi v postižených oblastech.

V místech, kde stále hrozí povodňová vlna, je klíčové zajistit ochranu zdraví a životů. Výborný zmínil, že již v noci na dnešek byla do Jesenicka a Slezska vyslána kolona s cisternami na pitnou vodu. Armáda se také aktivně zapojila do obnovy oblastí, zejména na Ostravsku, kde je infrastruktura nejvíce poškozená. „Tady skutečně jako vláda musíme výrazným způsobem pomoci, protože ta infrastruktura je tam opravdu v troskách,zhodnotil situaci politik.

Vláda také povolila Správě státních hmotných rezerv poskytovat potřebnou techniku přímo obcím postiženým povodněmi. Starostové si nyní mohou prostřednictvím systému KRIZKOM objednat techniku potřebnou k obnově území, včetně elektrocentrál a vysoušečů. Ministr zdůraznil, že prioritou je rychlá obnova dopravního spojení do zasažených oblastí a zajištění základních potřeb pro občany.

Co dalšího Marek Výborný v rozhovoru s Romanou Navarovou řekl? Poslechněte si nový Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme