Jindra Šalátová: Pěstounská péče je pro děti přirozenější než ústavní výchova

4. října 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Romana Navarová

Jindra Šalátová (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byla v rámci 55. výročí založení ředitelka SOS dětských vesniček Jindra Šalátová. Ta v rozhovoru Romany Navarové představila poslání této organizace, jejímž hlavním cílem je pomoci dětem vyrůstat v bezpečném a harmonickém prostředí. Ať už ve vlastních rodinách, nebo v náhradní péči.

Jindra Šalátová v rozhovoru zdůrazňuje, že pěstounská péče je pro děti mnohem přirozenější než ústavní výchova. „Dítě tak má šanci vyrůstat v rodině, což je nenahraditelné pro jeho zdravý vývoj,“ vysvětlila.

SOS dětské vesničky poskytují služby ohroženým dětem a jejich rodinám s důrazem na prevenci odebírání dětí z rodin. „Snažíme se působit preventivně, aby rodina fungovala tak, že dítě zůstane doma, vysvětluje Šalátová. Organizace také pěstounům poskytuje odbornou pomoc a poradesntví.

Činnost SOS dětských vesniček se v posledních letech rozšířila. Nabízí terénní sociální služby v několika krajích ČR a podporuje i mladé dospělé, kteří opustili pěstounskou péči či ústavní zařízení. Podle Šalátové je velmi důležité připravit mladé lidi na samostatný život: „Máme službu Dům na půl cesty, kde pomáháme mladým dospělým osamostatnit se a provázíme je tímto přechodem, říká. V loňském roce program podpořil více než 3000 dětí.

V rozhovoru Šalátová také dotýká tématu financování a podpory organizace. SOS dětské vesničky jsou zčásti financovány dary od soukromých osob a firem.

Co dalšího Jindra Šalátová v rozhovoru řekla? Poslechněte si celý Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme