Jan Doležal: Zemědělci potřebují větší svobodu v podnikání. Pak pochopí, když nedostanou vysokou finanční podporu

20. června 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Jan Doležal. (Foto: Frekvence 1)

Zástupci organizací sdružující zemědělce v Česku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku se v pondělí sešli s prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem na farmě v Choťovicích, aby probrali aktuální problémy agrárního sektoru. Jak to dopadlo a půjdou zemědělci opět protestovat? To prozradil v Press klubu.

Potencionálních důvodů pro protesty je podle Doležala více. Evropská unie podle něj nevyplatila rezervy pro zemědělce, přestože byl letošní rok právě pro ně nejtěžší. „Můžeme se domnívat, že rezerva rozpočtu EU byla vyčerpána na jiné účely. Hovoří se například o podpoře Ukrajiny. Nicméně zemědělci mají na tyto peníze nárok. Jsou to peníze, které jim byly sebrány z dotací, které mají na hektary a měly by být do konce roku vypláceny,“ uvedl. Prezident očekává, že by se debata na toto téma měla v EU rozjet zase na přelomu září a října. Pokud tomu tak nebude, zemědělci se protestům nevyhnou.

Máme za sebou volby do Evropského parlamentu. Doležal je hodnotí pozitivně. Oslabily strany, které byly zaměřeny čistě environmentálně a podle něj to může znamenat určité zpomalení pro Zelenou dohodu. Prezident Agrární komory ji sám hodnotí jako problémovou, jelikož jsou v ní kladeny velmi vysoké požadavky, které nejsou kladeny na zemědělce mimo EU, i když se navyšuje dovoz produktů z oblastí mimo ji. „Bylo slíbeno zjednodušení a snížení byrokratické zátěže. Doufám, že hlavní frakce jako lidovci a sociální demokraté naopak posílily a dodrží předvolební sliby,“ dodal.

Hlavním problémem jsou pro zemědělce zemí V4 vysoké náklady a nízké výkupní ceny. V Česku jednání mezi vládou a zemědělci pokračují. Naposledy se s nimi ministři zemědělství a financí setkali 4. června, a ještě jednou by se měli potkat v červenci. „Česká republika hodně snížila podporu zemědělskému sektoru, což šlo ruku v ruce s konsolidačním balíčkem, což je rozdíl oproti ostatním zemím,“ řekl Doležal s tím, že potřebují, aby zemědělci měli větší svobodu podnikání. Pak budou chápat, když nedostanou vysokou finanční podporu.

Dojde tedy na protesty zemědělců a vyplatí se ještě nákupy v Polsku? Poslechněte si celý rozhovor.

Zprávy - další články

Doporučujeme