Jan Daneš: Nádory prsu u mladších žen jsou agresivnější

23. září 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Bára Nesvadbová

Jan Daneš (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl radiolog Jan Daneš. V rozhovoru s Bárou Nesvadbovou probrali zejména prevenci rakoviny prsu a diagnostické metody, které ji pomohou odhalit. Ve svém centru však pozoruje vzestup nádorů u mladších žen.

Rakovina prsu je jedno z nejčastějších onkologických onemocnění u žen. Jan Daneš jakožto odborník na radiologii vysvětluje, že díky moderním diagnostickým metodám, jako je mamografie, je možné zachytit změny v prsní tkáni ještě před tím, než se projeví klinické příznaky.

Zmiňuje, že screeningové programy, které pravidelně provádějí vyšetření u žen od určitého věku, jsou nesmírně důležité pro snížení úmrtnosti na rakovinu prsu. Myslí si také, že už pominulo, že se ženy bojí na mamograf chodit. „Když se ten nádor zjistí včas a není to nádor, který by byl v nějaké ošklivé agresi, tak ta pacientka bude s vysokou pravděpodobností úplně vyléčena,řekl Daneš. Zmínil také důležitost samovyšetření a kdy jej nejlépe provádět a proč je na místě odstranění mléčných žláz u žen s vrozenou mutací v BRCA genech.

Daneš potvrdil, že nádory u mladších žen jsou většinou agresivnější, kdežto u starších žen kolem 70 let rostou pomalu a metastazují až za několik let.Ženy s pomalu nebo středně rostoucími nádory profitují z mamografického screeningu, je jich většina. Ale bohužel ty s těmi agresivními nádory zas tak moc z té prevence neprofitují, uvedl Daneš. Agresivnější nádory prsu u mladších žen jsou přitom na vzestupu. Lékař to pozoruje ve svém Mamocentru na Waltrovce, kde nové případy řeší. Dle jeho názoru v tom může mít roli to, že pacientka prodělala covid. Je to ale předmět sledování, zatím pro to není důkaz.

Co dalšího Jan Daneš v rozhovoru řekl? Poslechněte si nový Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme