Fiala respektuje Bartošovu rezignaci. Rakušan věří, že Piráti složité období zvládnou

23. září 2024·Zprávy·Redakce

Ivan Bartoš a Petr Fiala (Zdroj: LADISLAV KŘIVAN / MAFRA / Profimedia

Ivan Bartoš oznámil svou rezignaci na funkci předsedy Pirátské strany, a to v reakci na neúspěch v krajských volbách. Spolu s ním rezignovalo celé nejužší vedení strany, které nyní povede Piráty do výběru nového vedení, jež se uskuteční 9. listopadu. Ministr vnitra Vít Rakušan vyjádřil víru, že Piráti toto složité období rychle překonají.

Bartoš, který stranu vedl téměř 15 let, uvedl: „Série neúspěchů v posledních dvou volbách je pro mě osobně velkou ránou. Je potřeba nový vítr ve vedení strany.“ Zároveň potvrdil, že se v nadcházejících volbách o post předsedy ucházet nebude.

Premiér Petr Fiala (ODS) reagoval na rezignaci slovy, že ji respektuje a plánuje s Bartošem jednat o dalším postupu. „Piráti, ačkoliv mají solidní preference, potřebují najít cestu, jak své dobré pracovní výsledky přetavit do volebních úspěchů,“ řekl Fiala pro ČTK.

Místopředseda ANO Karel Havlíček k situaci poznamenal, že „vedení Pirátů po volebním výsledku nezbývalo než rezignovat.Je přesvědčený, že Piráti se budou snažit udržet své vládní pozice. Naopak ministr vnitra Vít Rakušan vyjádřil víru, že Piráti rychle překonají toto složité období. „Ve svém posledním roce musí vláda zabrat, mít výsledky a získat zpět důvěru voličů,“ uvedl Rakušan.

Odpovědnost za nedávné volební výsledky převzalo i další vedení strany. Místopředsedkyně Klára Kocmanová a europoslankyně Markéta Gregorová rovněž oznámily svou rezignaci. Holomčík Leitnerová, která rezignovala dříve, podotkla, že „je třeba se zamyslet nad tím, jak stranu znovu nastartovat.

Piráti v krajských volbách zaznamenali značný propad a přišli o 96 krajských zastupitelů, což vyvolalo uvnitř strany debaty o dalším směřování a potřebných změnách. Bartoš zdůraznil, že strana vyrostla zdola a je odhodlaná pokračovat v politice pro lidi. „Děláme politiku pro lidi, máme spoustu rozdělané práce, a proto se od ní nenecháme odradit,“ sdělil Bartoš.

Zprávy - další články

Doporučujeme