Daniel Krištof: Rekvalifikace a digitální kurzy vedou k nárůstu příjmů

15. října 2024·Zprávy·Šárka Blahoňovská·Romana Navarová

Daniel Krištof (Zdroj: Frekvence 1)

Generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof v rozhovoru pro Press klub Frekvence 1 mluvil o aktuálních tématech týkajících se nezaměstnanosti, plánovaného uzavírání některých poboček, rostoucí agresivity klientů a digitalizace služeb. Krištof zdůraznil, že se Úřad práce neustále snaží přizpůsobovat novým podmínkám, aby lépe sloužil lidem v nouzi.

 

Úvodem Krištof uvedl, že nezaměstnanost v České republice se dlouhodobě drží mezi 3,5 až 4 procenty, přičemž v září došlo k nárůstu na 3,9 % kvůli příchodu absolventů na trh práce. „I přesto, že šlo o silnější ročník, žádné dramatické scénáře se nenaplnily,“ řekl Krištof.

Rostoucí agresivita klientů je další aktuální problém, kterým se musí Úřad práce zabývat. Krištof přiznal, že se jedná o stovky případů ročně, kdy zaměstnanci čelí výhrůžkám, a spolupráce s Policií ČR je proto nezbytná. „Zaměstnanci jsou školeni, jak se v krizových situacích zachovat, včetně instrukcí o tom, jak zabezpečit kancelář při útoku,“ řekl generální ředitel.

Dalším klíčovým tématem rozhovoru byla digitalizace služeb, která podle Krištofa postupuje rychle kupředu. Digitalizace pomáhá nejen klientům, ale i zaměstnancům úřadu, kterým šetří čas na administrativě. Úřad práce investoval do digitálních rekvalifikačních kurzů, které nyní využívá přes 43 000 lidí, což je výrazný nárůst oproti loňským 3000 účastníkům. „Z analýz víme, že rekvalifikace a digitální kurzy vedou k nárůstupříjmů, pochvaluje si Krištof.

Co dalšího Daniel Krištof řekl? Poslechněte si celý Press klub.

Zprávy - další články

Doporučujeme