Čtyřletý chlapec rozbil 3 500 let starou nádobu. Reakce muzea na sebe nenechala dlouho čekat

28. srpna 2024·Zprávy·Redakce

Zdroj: Profimedia

Nešťastná nehoda se stala v izraelském Hecht Museu ve městě Haifa. Malý chlapec tam rozbil jednu z nádob, která byla přibližně 3 500 stará a pochází z doby bronzové. Předmět byl vystaven 35 let blízko vchodu do budovy, kde ale nebyl nijak zaopatřen proti podobným incidentům. 

Čtyřletý chlapec byl zvědavý, co se v nádobě nachází, ale když s ní začal manipulovat, tak se rozbila. Otec dítěte byl z události v šoku a bál se, jaké bude mít tato škoda následky. Ředitel muzea Inbal Rivlin ale dle Sky News reports nikoho nepotrestal. Chlapcova otce ujistil, že po něm nebude nic vymáhat. Pak rodinu pozval na organizovanou prohlídku výstavy.

Ne vždy ale muzeum řeší takové situace smířlivě. Existují případy, kdy jsou vystavené předměty úmyslně poškozeny, a takové případy jsou řešeny velmi přísně, včetně zapojení policie,” vysvětlil Lihi Laszlo, manažer muzea. „V tomto případě však o tuto situaci nešlo. Nádoba byla náhodně poškozena malým dítětem, které navštívilo muzeum, a reakce je odpovídající,“ vysvětlil.

Správci muzea některé artefakty vystavují na místě bez jakýchkoliv zábran, protože „to má své speciální kouzlo“. Poškozená starožitná nádoba původně sloužila k uchování vína či olivového oleje. Většinou byly nalezeny neúplné nebo rozbité, takže se svým způsobem jednalo o unikát. Dle představitelů muzea bude dotčený předmět zrestaurován. Rodině chlapce se sice ulevilo, nicméně muzeum by bylo rádo, kdyby se nic takového už nestalo. Proto apeluje na rodiče, aby své děti během návštěvy hlídali.

Zprávy - další články

Doporučujeme