Alexandr Vondra: Číně se nedá věřit ani nos mezi očima

5. června 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Romana Navarová

Alexandr Vondra (Foto: Frekvence 1)

Do židle studia Frekvence 1 tentokrát usedl Alexandr Vondra, současný europoslanec a lídr kandidátky SPOLU. V Press klubu s Romanou Navarovou hovořil o Green Dealu, migračním paktu i jaderné energii. Jaké změny by v Evropské unii prosazoval? Poslechněte si celý rozhovor.

„Práce mě baví a rád bych dotáhl do konce vše, na čem jsem pracoval, zejména rehabilitace jaderné energetiky,“ vysvětlil Vondra důvod kandidatury. Když došlo na téma Green Deal, místopředseda ODS vůči ní vyjádřil podporu, ale zároveň zmínil, že je potřeba dohodu vnímat realisticky. Narážel tím na radikální názory Grety či Franse Timmermanssena. Podle Vondry je také důležité, aby jakékoliv změny byly ekonomicky proveditelné, opak by totiž mohl skončit tím, že se lidé vzbouří a nastane konec demokracie a svobody.

Čína podle Vondry představuje problém

Lídr kandidátky SPOLU považuje Čínu za velkou konkurenci, která jedná sama za sebe a nebere ohledy na ostatní země. „Celou dobu říkám, že Číně se nedá věřit ani nos mezi očima,“ řekl moderátorce politik a dodal, že co Česko ušetří na emisích CO2, to Čína doplní. „Bilance uhlíku je globální problém, který nemá lokální řešení,“ odkázal Vondra znovu na Čínu a neustálou výrobu oxidu uhličitého. Moderátorka Romana Navarová poté otevřela téma migrace. Postoj Alexandra Vondry k migračnímu paktu a dalším tématům si můžete pustit skrz odkaz níže.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme