Jaká je kuchyně v Indii, Nepálu či Kyrgyzstánu? Dan Přibáň prozradil, co je nejlepší

5. dubna 2019·Kolem světa s Danem Přibáněm·Barbora Pisingerová
Procestovali svět se žlutým trabantem a o své poslední cestě nyní natočili film Trabantem tam a zase zpátky. O tom nejzajímavějším z cest po Číně, Nepálu a dalších zemích Dan Příbáň vypráví v nové rubrice Frekvence 1 Kolem světa s Danem Přibáněm! Co jsme se zatím dozvěděli?

Novou rubriku Kolem světa s Danem Přibáněm si v éteru rádia Frekvence 1 poslechnete od pondělí do pátku od 25. března do 21. dubna. V každém týdnu se dostane na jednu zajímavou oblast z cest posádky žlutého trabantu. Co jsme se zatím od Dana Přibáně dozvěděli?

Čeští policisté byli podle Dana Přibáně úžasní. Posádka žlutého trabantu se s nimi setkala několikrát, zvlášť setkání z dálnice D1 jim však utkvělo v paměti. Tehdy na ně neznámý člověk podal stížnost, že dlouhou kolonou blokují provoz. Muž a žena zákona si však prý nechali vysvětlit, že nejde o organizovanou skupinu, že žlutý trabant je zkrátka jenom první. Milé dvojici pak posádka trabanta slíbila, že pojede alespoň osmdesát.

Indii Dan Přibáň velmi doporučuje všem, kdo mají rádi trochu jinou kuchyni a nevadí jim, když pálí i talířky. Velkou nevýhodou ale je, že Indové maso neoddělují od kosti. Kuřecí teryiaki je podle něj v podstatě taková kuřecí archeologie. Výbornou kuchyni ale posádka trabantu nalezla v Nepálu. A co si tam dát? Hlavně prý momo!

Milovníky indické kuchyně podle Dana Přibáně nadchne i Pákistán. Obě země se sice nemají moc rády, jejich kulinářské speciality jsou ale podle cestovatelů velmi podobné. Muslimové ale jedí hovězí, takže oproti Indii tady člověk najde i pořádný steak. V ostře monitorující Číně překvapil dobrodruhy hlavně čaj.

V Kyrgyzstánu posádka trabanta přibrala prý asi pět kilo. Protože je to pro i Čechy bezvízová země, míří sem hodně turistů. “Tam byla úplně normální, poctivá evropská kavárna, taková ta úplně hipsterovská, a my jsme tam pořád chodili na to kafe,” prozradil se smíchem Dan Přibáň.

Nejvíc se ale výprava těšila na řízek z Banské Bystrice, který jim vychválil kolega Marek. “Takže jsme už odněkud z Nepálu plánovali, jak před Banskou Bystricou půjdeme na řízek,” vzpomíná Dan Přibáň. Na hranicích se k dobrodruhům připojila dlouhatánská kolona aut a všichni poslušně odbočili na vedlejší silnici, kde měli slavný řízek. “Nikdo jsme neměli to srdce mu říct, že to je hrozný,” prozradil se smíchem cestovatel.

 

Další epizody pořadu Kolem světa s Danem Přibáněm

Doporučujeme