Dámský klub se ptá: Teplou nebo studenou večeři?

13. listopadu 2014·Archiv·Luboš Procházka
Přicházíte domů z práce a na stole vám voní teplá večeře nebo si jen hodíte na talíř tlačenku s chlebem? Podle aktuálního průzkumu, teplou večeři denně chystá jen 6% dotázaných. Proč tomu tak je? Více se dozvíte uvnitř článku!

Záznam rozhovoru

Teplá večeře je raritou

V českých domácnostech se stále častěji opouští od teplých večeří. Častým důvodem je, že lidé na večerní vyváření nemají čas a energii. Když už teplou večeři mají, často je to třeba pozůstatek z oběda předchozího dne. Večeře narychlo ohřádá v mikrovlnce je pro milovníky teplé kuchyně stále přijatelnější variantou než rohlík se šunkou.

Studená rychlovka

Ušetříte čas a většinou i peníze. Náklady na studenou večeři jsou minimální, pokud vám stačí chleba s máslem a kusem zeleniny. Výhodou také je, že nebudete mít těžko v žaludku a pokud je vaše večeře střídmá, lépe se vám bude usínat.  

Co doporučuje odborník?

Nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy Věra Boháčová nepovažuje teplou večeři za nutnost, ale přínos teplé večeře je podle ní významný.

„Pravidelná teplá večeře, myslím, není potřeba. I když pravdou je, že pokud máme teplou večeři, tak snáze dosáhneme vyváženosti jídla. Třeba bílkovinná složka, jako je maso, je tam zastoupena ve vyšší míře, než když si dáme třeba chléb s plátkem sýra, což je zhuba pětinové množství. Pak by tam měla být sacharidová složka, což mohou být přílohy nebo třeba chléb a pečivo. V případě večeří ale můžeme lehce potlačovat tuto složku. Pak by tam měl být kvalitní tuk. Je jedno, jestli namažeme nebo přidáme kvalitní olej do toho teplého pokrmu. Kousek ovoce nebo zeleniny patří ke každému jídlu. Takže teplé jídlo není potřeba, ale může v chladných dnech zahřát a lépe se dosahuje vyváženosti.”

A co chystají k večeři moderátorky Dámského klubu?

Aneta: „U nás doma se telé večeře nikdy nedělaly. Proto mi ani nechybí. Mám problém uvařit jednou za čas o víkendu teplý oběd, tedy večeře po mě nikdo nemůže chtít.”

Markéta: „Teplé večeře každý den mi připadají zcela normální, neb jsem na jejich vaření zvyklá. Bohužel jsem takto naučila i svou dceru, tedy když to z nedostatku času chci odbýt houskou se šunkou, tak se mě zeptá : A co bude k večeři?”

Na vaše názory se těšíme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Další epizody pořadu Archiv

Doporučujeme